Volledig scherm
In het Huis van de Westrand in Roosendaal vond de voorstelling RONJA plaats, een combinatie van eerst een diner en daarna een voorstelling. © Pix4Profs / Johan Wouters

Diner in Huis van de Westrand maakt armoede bespreekbaar

ROOSENDAAL - Wat weet jij van armoede in Roosendaal? En vooral: wat kunnen we er met zijn allen aan doen? Om op die vraag een antwoord te kunnen vinden organiseert de CultuurCompaan drie voorstellingen over armoede. 

Om een ontspannen sfeer te krijgen gaan de theatervoorstellingen gepaard met een dinertje. 

Woensdagavond was in het Huis  van de Westrand het tweede van drie dineravonden in Roosendaal. In december was er al een avond in Parrotia en de reeks wordt op 5 februari afgesloten. Honderd mensen zaten aan aan het diner in de Westrand. Mensen die zelf met armoede te maken hebben, maar ook bijvoorbeeld hulpverleners van diverse instellingen, wooncorporatie Alwel en mensen van de gemeente.

Tafelschikking

Volledig scherm
Roosendaal - 22-01-2020 - Pix4Profs / Johan Wouters - In het Huis van de Westrand in Roosendaal vond de voorstelling RONJA plaats, een combinatie van eerst een diner en daarna een voorstelling. Jong, oud, welgesteld en arm ontmoetten er elkaar. © Pix4Profs / Johan Wouters

,,De tafelschikking is zodanig dat iedereen door elkaar zit. Dus niet de mensen met een armoedeprobleem aan de ene kant en de hulpverleners aan de andere kant", zegt Trudie Salpers van de CultuurCompaan. Door de voorstelling over dit gevoelige onderwerp bespreekbaar te maken, wordt het theater gekoppeld aan een driegangen diner.

Nieuwe Helden

De muzikale voorstelling wordt gespeeld door De Nieuwe Helden en heet Ronja. Het gaat over Clara, de moeder van Ronja van 11. Ze moet al jaren rondkomen van een uitkering. Zij confronteert het publiek met wat er dan met je gebeurt. Het stuk is gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede.

Vervolgstappen

,,We willen met elkaar kijken naar hoe we armoede in Roosendaal terug kunnen dringen en welke stappen je daarvoor moet zetten", zegt Trudie Stalpers van de CultuurCompaan. ,,Na de drie voorstellingen hoop ik op vervolgstappen van de gemeente.” Op 5 februari is de laatste voorstelling. In  cultuurhuis Bovendonk, aanvang 17.00 uur. Wie erbij wil zijn kan zich opgeven via info@cultuurcompaan.nl.