Open dag bij dierenopvang Kattenwoud in Nispen. Trudie Roks kan geen genoeg krijgen van de katjes die in hun eigen villa rusten en kroelen.
Volledig scherm
Open dag bij dierenopvang Kattenwoud in Nispen. Trudie Roks kan geen genoeg krijgen van de katjes die in hun eigen villa rusten en kroelen. © Pix4Profs / Jan Stads

Dierenopvang Kattenwoud in Nispen is ‘de hemel op aarde voor dieren’

NISPEN - ‘Let op: Niet al onze dieren zijn katjes om zonder handschoenen aan te raken.’ Die tekst prijkt naast de hokken van de dieren bij Stichting Dier en Project/ Kattenwoud in Nispen.

Quote

Het is eigenlijk een absolute flop. Er kwam bijna niemand

Els Adams, Eigenaresse

Zaterdag was de jaarlijkse open dag van de opvang voor dieren met een ongelukkige geschiedenis. ,,Het is eigenlijk een absolute flop. Er kwam bijna niemand”, vertelt eigenaresse Els Adams.

Normaal komen er zo'n 400 mensen naar de open dag, nu nog niet eens een kwart daarvan. ,,Het komt door het weer. Mensen hebben ook geen idee van de opvang en denken dat ze in de regen tussen de kennels lopen”, vertelt de eigenaresse.

Kattenjungle en kasteelkamer

Niks is minder waar. De woonunits van de honden en katten zijn ingericht als heuse woonkamers. Zo is er een kattenjungle, een kasteelkamer en een breiclub.

In die laatste unit wonen de oude katten. ,,Eentje mist een been, de ander is doof. Kijk eens naar binnen, het is net alsof je bij je oma thuis komt”, vertelt Adams. Een roze kamer, met bed en bank, ingericht in landelijke stijl compleet met decoraties, biedt onderkomen aan een van de honden. Het lijkt een dierenwalhalla, maar de dieren die bij Stichting Dier en Project terecht komen, hebben alles behalve een leuk leven gehad.

Quote

Ze hebben alle ruimte, luxe ruimtes en krijgen twee keer per dag roomservi­ce

Els Adams, Eigenaresse

,,Het is hier de hemel op aarde voor die dieren. Ze hebben alle ruimte, luxe ruimtes en krijgen twee keer per dag roomservice. Maar als ze hier komen, hebben ze de hel doorstaan. Als ze hier niet terecht konden, zouden ze bij een dierenarts ter doding zonder medische reden worden achtergelaten”, vertelt de eigenaresse. ,,Denk bijvoorbeeld aan fokteven van broodfokkers.”

Plaatsing bij gezin

Momenteel huizen er 107 dieren bij de opvang; 83 katten en 24 honden. Sommige ervan zullen in een gezin geplaatst worden, andere zitten hun tijd uit bij de familie Adams. ,,Normaal als mensen een dier willen, gaan ze naar het asiel en zoeken ze er een uit. Bij ons gaat het andersom. Wij observeren een dier en zoeken daar een geschikt gezin voor. We doen er alles mee om te kijken hoe ze echt zijn. We schrijven hun gebruiksaanwijzing.”

Quote

Geweldig wat jullie doen, hoor. Ze hebben het hier goed, dat zie je wel

Bezoeksters

Op de open dag wil Adams laten zien hoe het er aan toegaat, en ze hoopt donateurs te werven. ,,We zijn volledig afhankelijk van donaties en vrijwilligers.”

,,Geweldig wat jullie doen, hoor”, zegt een bezoekster. ,,Tot het ontroerende toe. Hoe kunnen mensen dieren dit aan doen? Ze hebben het hier goed, dat zie je wel.”

Risicolijst

Quote

Als pups zijn ze lief, maar mensen schrikken als ze groter en zelfverze­ker­der worden

Maaike van Rooy, project Big Smile

Maaike van Rooy zet zich in voor het Big Smile project en hoopt daar meer sponsors voor te werven. ,,We richten ons op de honden die voorheen op de risicolijst stonden. Dat zijn vooral pitbull- en staffordachtigen. Wij willen ze een eerlijke kans geven. Asielen nemen ze al niet meer aan, het aanbod is heel groot. De honden kunnen vaak nergens terecht. Als pups zijn ze lief, maar mensen schrikken als ze groter en zelfverzekerder worden. De honden hebben een aantrekkingskracht op een bepaald soort mensen dat geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft. We maken altijd de grap: als je niet voor jezelf kunt zorgen, neem je een stafford.”