Chris bouwde al 1100 keer het Lunapark op

VIDEOST. WILLEBRORD - Vijftig jaar geleden stond voor het eerst een Cakewalk, ook wel Lunapark of Sjimmie genoemd, op de kermis in St. Willebrord. De huidige eigenaar Chris Reemer was toen 10 jaar en hij herinnert het zich nog. Binnenkort neemt zijn zoon de attractie over.

,,Dat was op het gras, op de plaats waar later het Emmausplein kwam. Tijdens de viering van ons 50-jarig jubileum in 1969 te Etten-Leur ging mijn vader in op de uitnodiging om met ons Lunapark naar St. Willebrord te komen. Het was een succes en nog steeds komen we hier graag. Op het Emmausplein was het wel gezelliger dan de laatste zes jaar in de Vijverstraat en op het schoolplein. Daar stonden we dicht bij elkaar, met een terras in het midden.''

Oudste Cakewalk

Chris Reemer is eigenaar van de oudste nog bestaande Cakewalk. Zijn opa, Laurens Janvier uit Bergen op Zoom, begon er in 1919 mee. Vader George Reemer deed regelmatig klusjes voor Janvier, trouwde met diens dochter en nam in 1956 de kermisattracties van hem over. De stoomcarrousel werd afgestoten. Die kreeg - en heeft nu nog - een plaatsje in de Efteling.

Quote

In de jaren tachtig was de kermis overal een groot volksfeest

Chris Reemer

De Cakewalk behield lang zijn oorspronkelijke staat, ook toen zoon Chris in 1984 eigenaar werd. 23 jaar geleden echter gaf Chris de attractie een nieuw voorfront, met het kenmerkende clownshoofd, en breidde binnen het aantal hindernissen uit.

,,In de jaren tachtig was de kermis overal een groot volksfeest'', zegt Reemer. ,,Met de komst van speelparadijzen en de festivals is de toeloop verminderd.''

50 procent werk, 50 procent hobby

Quote

De kermis is mijn leven

Chris Reemer

De emotie is merkbaar als hij vertelt dat zijn zoon eind oktober, na de kermis in Rijen, de Cakewalk overneemt. ,,De kermis is mijn leven. Ik heb een grote, leuke kennissenkring opgebouwd en het doet je wat als je de jeugd ziet genieten. Maar het is ook hard werken. In de 45 voorbije jaren heb ik zo'n 1100 keer het Lunapark mee opgebouwd en afgebroken. Voor mij betekent het 50 procent werk en 50 procent hobby. Ik hoop dat mijn zoon de kost kan blijven verdienen.”

Chris Reemer, al van jongs af aan in de ban van de 'Sjimmie'.
Volledig scherm
Chris Reemer, al van jongs af aan in de ban van de 'Sjimmie'. © Pix4Profs/Peter Braakmann