Bijzondere straten krijgen bescherming tegen sloopkogel: ‘Er is al te veel verdwenen’
ROOSENDAAL - Karakteristieke straten en pleinen, met historische gebouwen; plaatsen die stad en dorpen in de gemeente Roosendaal smoel geven. Die krijgen straks een beschermde status, na een initiatief van VLP-raadslid Eric de Regt.
Delen per e-mail
Sinds de wederopbouw ging met name in het oude centrum van Roosendaal veel tegen de vlakte dat achteraf bewaard had moeten blijven, vindt De Regt. ,,Je merkt dat veel mensen daar nu spijt van hebben. We hebben niet al te veel meer over, dus we moeten zuinig zijn op het moois dát we nu nog hebben. Er is al te veel verdwenen onder de sloopkogel.”
En nog steeds gebeurt het volgens hem dat buurten hun kenmerkende gezicht langzaam kwijtraken. ,,Soms zie je in oude straten mooie panden verdwijnen, en er iets nieuws voor terugkomen dat daar eigenlijk niet past. Dat is zonde.”
We moeten zuinig zijn op het moois dát we nu nog hebben
Om wat er nog is te behouden, wil De Regt dat de gemeente beschermde dorps- en stadsgezichten aanwijst. Die zijn er nu namelijk niet. In zo'n gebied mag niet zomaar meer gebouwd of gesloopt worden, maar de eisen zijn minder streng dan bij het toewijzen van een monumentstatus.
‘Het moet gek lopen’
Inpandig of aan de achterkant van hun huizen mogen bewoners van de beschermde gebieden bijvoorbeeld wel gewoon verbouwen. Het gaat puur om het beschermen van het historisch ‘gezicht’ van een buurt. ,,Bij alle eventuele veranderingen daaraan moet straks worden getoetst of het wel in het straatbeeld past.”
Bij alle eventuele veranderingen moet straks worden getoetst of het wel in het straatbeeld past
Officieel moet de gemeenteraad nog een besluit nemen over het voorstel van De Regt. Vanavond wordt er in de gemeenteraad over gesproken, maar zijn motie is inmiddels al door álle partijen in de gemeenteraad mede ondertekend. ,,En ook de wethouder, die ik vooraf heb geraadpleegd, is enthousiast. Dus het moet gek lopen, wil het niet gaan gebeuren.”
Shortlist van zeven gezichten
Welke gebieden straks precies allemaal beschermd worden, dat is nog niet bekend: het proces van toewijzing is lang en vergt veel onderzoek. Er is wel alvast een shortlist van zeven gezichten opgesteld.
In Roosendaal gaat het om het ‘historisch lint’ (Markt, Raadhuisstraat en Molenstraat), de omgeving van de Parklaan, delen van wederopbouwwijk Kalsdonk, het parochiecentrum in Burgerhout en het gebied Badhuisstraat, Boulevard Antverpia en een stuk van de Hulsdonksestraat.
In Wouw staan het marktplein, de Roosendaalse- en de Bergsestraat op de nominatie. Ook de kern van Wouwse Plantage (aan de Plantagebaan) komt in aanmerking.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gezondheidseffecten omwonenden onduidelijk; onderzoek naar CO2-afvang bij SUEZ moet beter
ROOSENDAAL - Het plan om CO2 en restwarmte van afvalverbrander SUEZ in Roosendaal te gebruiken in de glastuinbouw bij Dinteloord, is onvoldoende onderbouwd. Zo moeten er mogelijk buisleidingen voor worden aangelegd, maar is onduidelijk wat bijvoorbeeld een lekkage betekent voor de gezondheid van omwonenden. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER), die de provincie Brabant adviseert. -
PREMIUMVideo
Vier keer pakte de politie zijn trompet af, maar Roosendaalse straatmuzikant toetert gewoon lekker door
ROOSENDAAL - Is Peter Matthijssen nou gewoon een straatmuzikant die met zijn trompet wat afleiding wil bieden in coronatijd? Of is de 58-jarige Roosendaler met zijn getoeter in het Roosendaalse centrum vooral een bron van overlast? -
PREMIUM
Plekjes die mooi zijn van lelijkheid: een route van Bergen op Zoom naar Breda
WEST-BRABANT - Lekker dan... Mogen we na weken van lockdown eindelijk ons huis verlaten en er weer op uit gaan, zit alles in één klap bomvol. -
PREMIUMVIDEO
Bewoners nabij natuurbrand Schijf komen met schrik vrij: ‘Ik zag de lucht ineens goud kleuren’
SCHIJF - Nicole van Kempen kan gelukkig weer lachen. Ze stond donderdagmiddag de tuin te wieden toen ineens de lucht goud kleurde. ,,Ik dacht nog ‘goh, wat mooi’, maar toen rook ik een brandlucht en zag vlammen in het bos. De rook kwam ons huis al tegemoet.” -
PREMIUM
Vrees voor enorme parkeerdruk bij bouw appartementen Hoevense St. Janstraat
HOEVEN - De gemeente Halderberge staat de bouw van vijf appartementen in het voormalige politiebureau van Hoeven in de St. Janstraat toe zonder oog te hebben voor de parkeerproblematiek in de straat. Zo'n 70 omwonenden hebben bezwaren tegen de verleende omgevingsvergunning.
-
PREMIUM
Monumentale Sint Jan wordt nieuwe culturele hotspot van Roosendaal
ROOSENDAAL - De monumentale Sint Jan aan de Markt wordt getransformeerd tot dé nieuwe culturele hotspot van Roosendaal. Daarvoor wordt de kerk voor drie miljoen euro verbouwd: in de zijbeuken worden drie etages met zo’n twintig glazen werkruimtes gerealiseerd. -
Burgers moeten voorlopig zelf afval blijven scheiden
ROOSENDAAL - De Roosendaalse burger moet huishoudelijk afval voorlopig zelf blijven scheiden. Een onderzoek heeft aangetoond dat nascheiding, waarbij al het afval in één bak gaat en pas bij de afvalverwerker in verschillende stromen wordt gescheiden, niet gaat werken in Roosendaal. -
Ook Halderberge hamert op betere communicatie rond 380 kV: ‘Dit heeft impact’
OUDENBOSCH - Constant, geduldig, zorgvuldig, transparant én begrijpelijk. Zo hamert Halderberge nog eens nadrukkelijk op goede communicatie met omwonenden van en bedrijven aan het nieuwe 380kV-tracé Rilland-Tilburg. En dat is toch echt een taak voor het ministerie van Economische Zaken (EZ) en netwerkbeheerder TenneT, vindt wethouder Hans Wierikx.