Volledig scherm
Clown Li tijdens een halloweenvoorstelling in de bibliotheek in Rucphen in 2017. © Joyce van Belkom

Bieb Rucphen iets duurder na regionale fusie

RUCPHEN - De kosten voor de bieb Rucphen worden volgend jaar iets hoger vanwege de aanstaande fusie van Bibliotheek VANnU en Het Markiezaat.

Rucphen is nu onderdeel van VANnU dat ook in Roosendaal, Halderberge, Moerdijk en Zundert de boekenuitleen verzorgt. Maar op 1 januari fuseert VANnU met Het Markiezaat waardoor een nog grotere bieborganisatie ontstaat omdat Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht erbij komen.

Andere verdeelsleutel na fusie

Door de fusie van VANnU en Markiezaat ontstaat Bibliotheek West-Brabant. De  financiële bijdrage van Rucphen gaat iets omhoog van 454.956 euro in 2019 naar 460.277 euro volgend jaar. Dat komt omdat er door de schaalvergroting een andere verdeelsleutel ontstaat. 

Volledig scherm
In 2014 was de presentatie van de mediabar (met iPads, e-readers en laptops) een noviteit voor de bieb in Rucphen. © Robert van den Berge

Genoemde gemeenten die hebben gezamenlijk een overeenkomst opgesteld waarmee de fusie op 1 januari een feit zal zijn. De afspraken worden maandag 2 december ondertekend. VANnU-directeur Frédérique Assink gaat dan in op de toekomstplannen van de nieuwe bibliotheek. 

Bieb ontwikkelt zich tot kenniscentrum 

Onder meer door de opkomst van internet moet de bibliotheek  zoeken naar een nieuwe rol in de samenleving. De bieb verandert van boekenuitleeninstelling steeds meer in een kenniscentrum.

De totale subsidie voor cultuur en welzijn blijft in 2020 1.188.785 euro. Instellingen en verenigingen kunnen tot 27 november reageren op het subsidieprogramma.

Volledig scherm
Maar boeken blijven er natuurlijk ook in de bieb (foto 2009). © PETER VAN TRIJEN
  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.