Volledig scherm
PREMIUM
© Hans Avontuur

Welkom in Extremadura! Extreem heet Spanje

reisreportageJa, het is heet, leeg en droog in de woestenij van Extremadura, maar daardoor vallen de verrassingen die de streek biedt des te meer op. Zoals het koninklijke kloostercomplex van Guadalupe met de zwarte madonna.

Volledig scherm
Kaartje bij reizenverhaal AD Magazine over Extremadura. © Monique Wijbrands

De thermometer in de huurauto meldt dat het buiten 46 graden Celsius is. Bij het uitstappen, kleven de schoenen aan het asfalt. Dit is dan ook het Spanje waar je eigenlijk weg moet blijven. Zeker in de zomer. Te heet, te droog, te geïsoleerd. Hier valt niets, maar dan ook helemaal niets te beleven. Zeggen ze.

Het landschap in het zuiden van de regio Castilië en León is bleek van de hitte. De braadpan van Spanje doet zijn naam eer aan. In het Parque Natural de las Batuecas-Sierra de Francia, een van de talrijke vergeten natuurgebieden in het Spaanse binnenland, volg ik op goed geluk een weggetje. Het leidt naar San Martín del Castañar.

Ik zet de auto aan de kant en volg een ezelspad het dorp in. Ooit woonden er zo'n vijftienhonderd mensen. En nu? De oude Miguel denkt dat het er niet meer dan tweehonderd zijn. Hij zwaait als ik verder loop en drukt me op het hart toch vooral de arena te bezoeken, de trots van het dorp en met die van Ronda de oudste van Spanje.