Sneeuwbom in skigebieden: wat als je bestemming niet bereikbaar is?

Je wintersportvakantie is geboekt. Al lang. Je kijkt er al maanden naar uit en wilt dit weekend vertrekken. Maar wat als nét jouw stekje niet bereikbaar is? En die kans is niet onaanzienlijk, want komende dagen gaat het opnieuw sneeuwen in Oostenrijk en ook in Zwitserland.

,,Ik ben bang dat je gewoon je geld kwijt bent", aldus een woordvoerder van wintersportwebsite Snowplaza.nl. ,,Het is nu weer wat beter in Oostenrijk, maar bijvoorbeeld Lech en Stuben zijn nog steeds afgesloten. Galtür was ook dicht, maar dat is nu weer open. Het belangrijkste is om goed de Oostenrijkse verkeersinformatie in de gaten te houden.”

Skipiste van Neukirchen am Grossvenediger, Oostenrijk
Volledig scherm
Skipiste van Neukirchen am Grossvenediger, Oostenrijk © Lotte van Rosmalen, skilerares bij Alpen Sports

Overmacht

Quote

Wanneer de situatie weer mocht verslechte­ren, dan vragen wij onze reizigers contact met ons op te nemen om te kijken of we samen een oplossing kunnen vinden door bijvoor­beeld later vertrek.

Petra Kok, woordvoerder TUI

Reisorganisatie TUI staat continu in contact met haar reisleiders in Oostenrijk. ,,In de regio’s Kirchbergen, Hinterglem en Gerlos worden de wegen goed schoongehouden en zijn er geen aankomst- of vertrekproblemen", vertelt TUI-woordvoerder Petra Kok. ,,Zaterdag 12 januari is nog een populaire aankomstdatum. Wanneer de situatie weer mocht verslechteren, dan vragen wij onze reizigers contact met ons op te nemen om te kijken of we samen een oplossing kunnen vinden door bijvoorbeeld later vertrek. Kunnen mensen helemaal niet meer reizen, dan is dat overmacht en zullen zij ook een beroep op hun verzekering moeten doen.”

Skipiste van Neukirchen am Grossvenediger, Oostenrijk
Volledig scherm
Skipiste van Neukirchen am Grossvenediger, Oostenrijk © Lotte van Rosmalen, skilerares bij Alpen Sports

Maar dan moet je wel de goede verzekering hebben, want een reguliere annuleringsverzekering dekt dit soort situaties niet. ,,Daar kun je alleen een beroep op doen om redenen die zich thuis afspelen, zoals een overlijden, of een plotselinge verhuizing", legt Oscar van Elferen van de Bond van Verzekeraars uit. ,,Er zijn wel verzekeringen met een uitgebreidere dekking, maar of die dit dekken weet ik niet.”

Reserveringskosten

Volgens een medewerkster van het toeristenbureau in Arlberg, het skigebied waarin onder meer Lech, Stuben en ook het onder Nederlanders populaire Sankt Anton liggen, hangt het van de hotels af hoe ze omgaan met een boeking. ,,Als de straten weer begaanbaar zijn, maar gasten het niet aandurven om hiernaartoe te reizen, is het soms mogelijk om een reservering te annuleren tegen betaling van alleen reserveringskosten.” De dorpen zijn weer toegankelijk, nadat ze vanaf dinsdagavond niet bereikbaar waren. ,,De weg is vandaag (vrijdag, red.) weer opengegaan. Morgen zal het ook wel goed gaan. Zondag weten we nog niet", aldus de medewerker. 

Bij de ANWB zijn nog geen verhalen binnengekomen van vakantiegangers die hun bestemming niet konden bereiken. Annelies Tichelaar van de ANWB: ,,We  hebben wel veel van veel reizigers gehoord dat ze er langer over doen. Er wordt met man en macht gewerkt om alles bereikbaar te houden. Het hoofdwegennet is geen probleem, het gaat om de kleine weggetjes naar het hotel. Ons advies is om contact op te nemen met je hotel of pension en te vragen wat zij adviseren.”

Quote

Ons advies is om contact op te nemen met je hotel of pension en te vragen wat zij adviseren.

Annelies Tichelaar, woordvoerder ANWB