'Overtoerisme' op steeds meer plekken groot probleem

Massa's toeristenHet toeristische hoogseizoen 2019 moet nog beginnen, maar nu al zijn er tekenen dat het over een paar weken meer dringen dan ooit zal gaan worden bij de grote toeristische attracties.

Serieuze oververhitting hangt in de lucht, waarschuwt de Amerikaanse nieuwsdienst Bloomberg, gespecialiseerd in economisch nieuws. Eind vorige maand hielden de suppoosten van het Louvre al een korte staking om duidelijk te maken dat ze de steeds bredere en – volgens museummedewerkers - steeds luidruchtiger en minder gemanierde stroom toeristen nauwelijks nog aankunnen. ,,De werkomstandigheden voor het personeel zijn nog nooit zo slecht geweest. Het aantal bezoekers is sinds 2009 met meer dan 20 procent gegroeid, terwijl er steeds minder medewerkers zijn”, aldus een vakbondswoordvoerder.

  1. Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie
    PREMIUM
    video

    Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie

    Toen in de vroege ochtend van 26 april 1986 reactor nummer 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl explodeerde, leek het erop dat een groot gebied rond de onheilsplek voor honderden jaren, zo niet langer, ontoegankelijk zou worden. Sinds een aantal jaren kunnen toeristen er onder begeleiding met eigen ogen zien wat de ramp teweegbracht. Nu betaalzender HBO de miniserie Chernobyl op het scherm brengt, is het toerisme zelfs sterk toegenomen. Zo'n 30 tot 40 procent hoger dan normaal.