Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Op vakantie? Laat je verrassen door locals

ReizenWie vandaag beslist om naar pakweg Binnen-Mongolië te reizen, kan daar binnen 24 uur zijn. De wereld is bereikbaarder dan ooit. Laat de typisch Nederlandse kneuterigheid varen en laat je eens verrassen door locals.

1. Gewoon betalen, die parkeermeneer

Je kent het wel. Verjaardagsfeestje. Opperreiziger oom Wim vertelt enthousiast over zijn vakantie in een ver en vreemd land. Oom Wim heeft de wereld gezien, dus laat zich niet meer foppen door kruimeldieven en hosselaars. 'Aan mij zullen ze niks verdienen. Ook die rare gozers niet, die je in Kaapstad een vrije parkeerplaats aanwijzen en dan geld vragen. Die plek heb ik zelf wel gezien, wegwezen met die flauwekul.'

In theorie heeft oom Wim gelijk. Dit is een overbodige, ongevraagde service waarvoor je geen geld hoeft te betalen. Maar bekijk het eens vanuit een ander perspectief. De goede man is, zoals zovelen in Zuid-Afrika, werkloos en heeft een manier gevonden om toch wat geld te verdienen. Hij heeft er bovendien werk van gemaakt door een lichtgevend hesje te dragen met een zelfgemaakte ID aan een keycord om vertrouwen te wekken.