Let op milieuzones! Zo zit het per vakantieland
Rijd je tijdens de vakantie een stad in, heb je zo een boete wegens overtreding van de milieuregels. Vaak heb je een milieusticker nodig en soms mag je helemaal niet het centrum in. Let goed op, want de regels verschillen per land en stad.
Delen per e-mail
Zolang je op de snelweg rijdt, is er niets aan de hand. Maar zodra je een afslag neemt, moet je opletten. De milieuzones gelden vooral in grote steden. Uniforme Europese regelgeving is er nog niet. Zo zit het per land.
België
Voor Antwerpen en Brussel gelden milieuzones, die LEZ (lage-emissiezone, zone de faible émission) worden genoemd.
Brussel: Sinds 1 januari 2018 vallen alle negentien gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest onder de LEZ, met uitzondering van de ringweg en enkele toegangswegen. Dieselvoertuigen zonder euronorm of Euro 1-norm mogen de zone niet meer in.
Antwerpen: De hele binnenstad en linkeroever is een LEZ. Auto’s met een benzinemotor mogen alleen de milieuzone in als ze minstens aan de Euro 1-norm voldoen (bouwjaar 1992). Dieselauto’s moeten minimaal aan de Euro 4-emissienorm (bouwjaar 2005) of de Euro 3-norm (bouwjaar 2001, maar dan mét roetfilter), voldoen.
Duitsland
In Duitsland is voor ruim 75 stadscentra een milieusticker (Umweltplakette) nodig, waaronder Berlijn, München, Frankfurt en Stuttgart. Op gis.uba.de/Website/umweltzonen/umweltzonen.php staat een actueel overzicht. De regels variëren per stad, maar in z’n algemeenheid geldt: dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 worden niet meer toegelaten.
Wie niet het goede vignet heeft of zonder sticker de stad inrijdt, riskeert een boete van 80 euro. De milieustickers zijn online (onder meer bij milieusticker.nl voor 18 euro) en bij ANWB-winkels (13,95 euro) aan te schaffen.
Frankrijk
Frankrijk kent permanente en tijdelijke milieuzones. Om een milieuzone in te mogen, is een sticker (vignette Crit’Air) op de voorruit verplicht. De sticker is alleen online via certificat-air.gouv.fr te bestellen (voor 4,21 euro). Afhankelijk van de leeftijd van je voertuig, het type en de mate van CO2-uitstoot krijg je een bepaalde kleur sticker.
Er zijn zes kleuren. Een groene sticker (0) krijg je alleen als je elektrisch of op waterstof rijdt; dan geldt er geen enkele beperking. Met auto’s van voor 1 januari 1997 mag je nergens een milieuzone in. De stickers zijn geldig in heel Frankrijk, hoewel regels per stad kunnen verschillen. Wie zonder sticker een milieuzone inrijdt, riskeert een boete van 68 euro.
De binnenstad van Parijs kent een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). Elke dag tussen 8.00 en 20.00 uur is een milieusticker nodig. Veel andere steden (onder meer Lille, Lyon, Annecy, Chambéry) en departementen (onder meer Isère en Drôme) werken met tijdelijke milieuzones (ZPA), die alleen gelden bij luchtvervuiling.
Italië
Veel Italiaanse steden, bijvoorbeeld Rome, Florence, Milaan, Pisa en Verona, en sommige regio’s hebben een milieuzone, de Zona a Traffico Limitato (ZTL). De zones heten Zona Traffico Limitato. Een onderbord geeft aan voor wie de afsluiting níet geldt. Daarnaast hebben sommige steden een algemeen rijverbod voor het historische centrum. Het overtreden van de milieuregels kan leiden tot boetes van honderden euro’s.
Lokale regels verschillen sterk, in sommige steden gelden de restricties alleen voor bepaalde uren. In een aantal steden kunnen toeristen een vrijstelling krijgen om bagage in- en uit te checken bij aankomst en vertrek. Dat moet je dan vooraf wel even regelen met de eigenaar van het verblijf. Kijk voor meer info op accessibilitacentristorici.it (ook in het Engels).
Spanje
Sommige Spaanse steden, waaronder Madrid, kennen milieuzones. De autoluwe zones heten Area de Prioridad Residencial (APR); ze zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Een milieusticker kost 5 euro en is verkrijgbaar bij Spaanse postkantoren. Er zijn vier kleuren afhankelijk van bouwjaar, brandstofgebruik en euronorm van de auto. Barcelona en omgeving heeft een tijdelijke milieuzone die ingaat bij extreme luchtvervuiling.
Meer informatie over milieuzones en tolvignetten vind je op anwb.nl
En hier ook
Voor Slovenië, Zwitserland en Oostenrijk heb je geen milieustickers nodig, wel een tolvignet voor het hele land. In de volgende landen zijn wel milieuzones:
Denemarken: campers en personenauto’s die meer dan acht personen kunnen vervoeren, moeten in vijf grote steden een Ecosticker hebben, te bestellen via ecosticker.applusbilsyn.dk.
In Groot-Brittannië kent Londen een verkeersdruktezone (Congestion Charging Zone) en milieuzones (Low Emission Zone, LEZ en Ultra Low Emission Zone, ULEZ). Kijk op tfl.gov.uk voor de regels.
In Zweden hanteren de steden Stockholm en Göteborg een ‘congestion tax’ voor de binnenstad. De prijs (enkele euro’s) is afhankelijk van het tijdstip. Je kenteken wordt automatisch geregistreerd en je krijgt de rekening thuisgestuurd.
In Noorwegen worden in de hoofdstad Oslo alle dieselvoertuigen geweerd bij smogalarm.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Reizen Dit zijn de allerleukste Franse campings
Het is elk jaar weer een pittige zoektocht voor vakantiegangers: welke camping in Frankrijk is écht te gek? We vroegen lezers en collega’s naar hun favorieten. Doe er uw voordeel mee. -
PREMIUM
Klimaatvriendelijke reis: vliegtuig verruilen voor trein kost tijd én geld
Het vliegtuig pakken om een klimaatactiviste te interviewen, dat kan natuurlijk niet. Dus besloot onze verslaggever Annemieke van Dongen om met de trein naar Stockholm te reizen. Dat ging niet zonder slag of stoot. -
PREMIUM
Reizen Kekke spots in Caribisch Cartagena
Met de hitserie Narcos op Netflix en de opnames van Wie is de Mol? in Colombia staat het land volop in het vizier van de toerist. Journalist Karin Rus bezocht havenstad Cartagena, het Caribisch hart van het land. Ze verkent de stad in twee etappes: met Nederlandse bewoners Ivy en Jasper en met geboren Cartagenera Susanna. -
PREMIUM
Reizen Leren skiën op je vijftigste
Kun je op latere leeftijd nog leren skiën? Wintersportscepticus en verslaggever Mark Roos (50) reisde af naar Tirol voor zijn eerste lessen op de piste. ,,Soms denk ik: zou het dan toch iets voor mij zijn?’' -
PREMIUM
Vliegschaamte ‘Om al mijn vliegkilometers van 2018 te compenseren, moet ik tien jaar geen vlees eten’
Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen (30) vliegt zoveel, dat ze last krijgt van een moderne aandoening: vliegschaamte.
-
PREMIUM
Reizen Nieuwe vakantiebestemming: kleurrijk Georgië
Georgië barst van de kerken, kloosters en kastelen. Het landschap is ongerept en groen en aan wijn is geen gebrek. Nils Elzenga trok de bergen en steden in met gids Ilia Lekishvili en ontdekte een nieuwe vakantiebestemming. ,,Ooit gehoord van Kabardijnen, Tsjerkessen of Dargiërs?’' -
PREMIUM
Reizen Franse Vallée Blanche is afdalen voor durfals
De 25 kilometer lange afdaling door de Franse Vallée Blanche is indrukwekkend. Een cabinelift brengt skiërs naar het vertrekpunt op bijna 3800 meter hoogte. Vanaf daar wacht een wereld van hemelse poedersneeuw, gletsjers en steile rotswanden. -
PREMIUM
Reizen Dans de flamenco in Sevilla
De internationale flamencotop is vanaf deze week in Nederland te zien. Wij gingen op zoek naar de beste adressen in Sevilla, de stad waar de flamenco is geboren. Trek je dansschoenen maar aan.