Volledig scherm
Altijd een spannend moment: paspoortcontrole bij de marechaussee op Schiphol. © ANP XTRA

Foutje bij invullen van visum? Dan mag je niet mee

ReispapierenSta je met koffers en al op Schiphol klaar om af te reizen, mag je niet mee met het vliegtuig. 'Uw papieren zijn niet in orde.' Een letter O in plaats van het cijfer nul kan al het voortijdige einde van een vakantie betekenen.

We keken al maanden uit naar onze vakantie in Canada. Drie weken lang rondtrekken door de natuur. Lang gespaard, tickets geboekt, wandelschoenen in de koffer en natuurlijk de visa voor Canada ruim van tevoren geregeld.

Op Schiphol bleken we toch een probleem te hebben. Ik kon mee, de kinderen ook, maar mijn man niet. Tijdens het invullen van het online formulier bij de visumaanvraag, had hij een 8 in plaats van een 5 ingevuld bij zijn paspoortnummer. Een kleine fout met grote gevolgen.

,,Een verkeerd ingevuld cijfer in het paspoortnummer is een fout die veel voorkomt'', weet Remco van der Wal, mede-eigenaaar van Traveldocs, een bureau dat visumaanvragen voor reizigers verzorgt. ,,Vooral het invullen van een letter O in plaats van een cijfer 0 zien we vaak. Maar het komt ook regelmatig voor dat mensen helemaal vergeten een visum aan te vragen. Of er te laat achter komen dat het nodig is. En hoe erg het ook is: dan gaat de reis niet door. Luchtvaartmaatschappijen weigeren passagiers mee te nemen die geen geldig visum hebben.''

Tanzania

Quote

Een zakenman had binnen twee dagen een visum voor China nodig. Dat lukte dus niet meer

Remco van der Wal, Traveldocs

Een visum is als een verzekering: niet leuk om achteraan te gaan, maar je hebt er wel een nodig. Van der Wal: ,,Mensen hebben geen zin om het te regelen of denken er gewoon niet aan. Twee weken geleden nog werd ik gebeld door mensen die 20.000 euro hadden uitgegeven aan een reis naar Kenia en Tanzania. Ze waren alleen vergeten een visum aan te vragen. Een week later gingen ze weg. Ik heb het nog kunnen regelen, maar soms lukt het niet en gaat de reis niet door. Een man die op zakenreis naar China ging, belde me dat hij binnen twee dagen een visum nodig had. Dat ging niet meer. De reisdatum moest worden verzet. Terwijl de vlucht, het hotel en alle zakelijke afspraken al waren geregeld.''

Binnen Europa is een paspoort of identiteitskaart meestal voldoende. Daarbuiten moet je altijd ruim van tevoren controleren of je een visum nodig hebt. Over het algemeen geldt dat voor bijna alle landen in Azië en Afrika. In Zuid-Amerika bijna nooit. In sommige landen, zoals Thailand en Indonesië, is het nog mogelijk om een visum op de luchthaven van aankomst te kopen.

,,Je kunt onderscheid maken tussen een elektronisch visum en een gewoon visum'', legt Van der Wal uit. ,,Een elektronisch visum, voor de VS en Canada, kun je online aanvragen. Een regulier visum, bijvoorbeeld voor China en Rusland, komt in je paspoort. Je moet het aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Den Haag of Brussel. Je moet daar vaak veel documenten voor aanleveren en formulieren invullen. Zodra het visum klaar is, moet je terug naar de ambassade om het op te halen. De verwerking kan enkele dagen in beslag nemen, maar soms ook enkele weken.''

Kosten

Er zijn ook bureaus, zoals Traveldocs, die het werk uit handen nemen. Handig als je weinig tijd hebt en niet in de buurt van Den Haag woont. Van der Wal: ,,Als mensen zelf hun visum aanvragen, gaat het in tien tot twintig procent van de gevallen mis. Ze lezen niet goed, vullen formulieren verkeerd in, vergeten hun handtekening te zetten of geven een verkeerd antwoord op een vraag.''

De kosten van een visum verschillen. Een visum voor China kost meer dan 100 euro, een visum voor Rusland 65 euro. Een bureau rekent daar meestal rond de 40 à 50 euro bemiddelingskosten bovenop.

Het is verstandig om een visum zes weken voor vertrek, maar uiterlijk twee weken van tevoren aan te vragen. Dan heb je nog speling om aanvullende zaken te regelen als het niet goed is gegaan.

Met mijn man is het nog goed gekomen. Toen de incheckbalie ging sluiten, stond er nog een groepje van vijf mensen zonder geldig visum. Na een telefoontje van een medewerker van Air Canada naar het consulaat, mochten ze allemaal ter plekke een visum kopen en instappen.

Op Anvr.nl vind je uitgebreide en actuele informatie over elk land, inclusief benodigde reispapieren.

Tips

Waar moet je aan denken om je reispapieren in orde te hebben? Zeven tips van Remco van der Wal van Traveldocs.

1. Vraag het visum op tijd aan. Vaak duurt het zes tot tien werkdagen om een visum te regelen.
2. Ook als je alleen een tussenstop in een land maakt, heb je soms een visum nodig: een transit-visum of een gewoon visum. In de VS en Canada geldt dat altijd.
3. Sommige landen geven het visum uit op de luchthaven. Maar ook dan is het verstandig om het vooraf te regelen, om lange wachttijden te voorkomen.
4. Let op de geldigheid van je paspoort. Voor diverse bestemmingen moet het nog minstens een half jaar geldig zijn.
5. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitsbewijs nodig, hoe jong ze ook zijn.De regels voor een visum voor kinderen verschillen. Meestal is een visum nodig voor de leeftijd vanaf 12 jaar.
6. Als één van de ouders met de kinderen reist, moet hij of zij altijd een toestemmingsformulier van de andere bij zich hebben.
7. Bij het invullen van het paspoortnummer gaat het wel eens mis. De letter O komt in het Nederlandse paspoort niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer nul.