Einde voucherdrama lijkt in zicht voor Corendon-klanten: uitbetalingen begonnen
Corendon is begonnen met het uitbetalen van vakantievouchers. De reisorganisatie, de nummer drie van de Nederlandse reisbranche, moest hier halverwege maart al mee beginnen, maar had toen onvoldoende geld in kas.
De touroperator moest wachten op het zogeheten voucherfonds. Nu het reisbedrijf een lening uit die pot heeft ontvangen, kan het aan de slag. ,,We zijn vanochtend begonnen met het uitbetalen en we hopen binnen tien dagen de achterstand weggewerkt te hebben”, zo laat zegsvrouw Audrey Denkelaar van Corendon weten. Daarmee lijkt het einde van het voucherdrama in zicht voor Corendon-klanten.
Vorig jaar werden op grote schaal vouchers uitgegeven voor geannuleerde vakanties. De afspraak was dat klanten een jaar na de uitgiftedatum hun geld alsnog op de rekening gestort zouden krijgen. Vorige maand liet Corendon klanten weten dat ze toch nog wat langer geduld moesten hebben.
De belangrijkste reden voor de vertraging was dat het voucherfonds er nog niet was. Bij het voucherfonds, bedoeld om faillissementen in de reisbranche te voorkomen, kunnen reisorganisaties een lening afsluiten waarmee ze hun klanten alsnog kunnen terugbetalen.
D-reizen
Voor D-reizen kwam het voucherfonds te laat. Dat werd vorige week failliet verklaard. De curatoren van D-reizen onderzoeken of er sprake is geweest van paulianeus handelen door de eigenaren van de keten. In dat geval is een verschuiving geweest van vermogen of eigendom vlak voor een faillissement die nadelig is voor de schuldeisers.
De Telegraaf meldde vanochtend dat het merk D-reizen vlak voor het faillissement van de reisorganisatie D-rt groep buiten de boedel van de reisorganisatie geplaatst. De twee directeuren Jan Henne de Dijn en Marije Haeck zouden volgens de krant het merk D-reizen en D reizen (zonder koppelteken) op 11 en 12 maart via verschillende transacties hebben overgeheveld naar hun privé-bv Selten.
De merken vielen tot dan toe onder de D-rt Groep. ,,Op korte termijn verwachten de curatoren met mededelingen hierover naar buiten te kunnen komen, alsmede over het verdere verkooptraject", laat een woordvoerder weten.
Er blijkt veel interesse in onderdelen van het failliete D-reizen. De curatoren maken deze week een inventarisatie van de belangstelling. ,,Daarna beslissen wij hoe het verkoopproces verder vorm zal worden gegeven”, klinkt het. Een van de geïnteresseerden is TUI. De reisorganisatie is marktleider in de Nederlandse reisbranche en heeft zelf zo'n 130 reisbureaus.
Verzilveren van coronavouchers bleek nog niet zo gemakkelijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Oproep
Ga jij altijd naar hetzelfde vakantieadres? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Ja, je kan elk jaar een andere bestemming, een ander land of een andere stek kiezen maar waarom zou je als je de perfécte plek al gevonden hebt? Voor een zomerserie in de krant en deze website zoeken we vakantiegangers die al jaren (of zelfs decennia) naar hetzelfde hotel, hetzelfde appartement, hetzelfde huisje of kampeerplekje gaan. -
PREMIUMReportage
Om 08.26 uur sloten we op Schiphol aan in de rij, om 09.23 uur waren we er doorheen
Iedereen zette zich schrap voor chaos op Schiphol, op Hemelvaartsdag. Deze website nam de proef op de som: hoe erg zou het worden - en moet er echt gevreesd worden voor geknok? Verslag vanuit de rij. -
PREMIUMVOUCHERFONDS
Reisbranche nog lang niet uit de zorgen: ‘Met tweede mislukte zomer is het klaar’
De kogel is door de kerk: Brussel heeft ingestemd met de oprichting van een voucherfonds. Is hiermee de reisbranche gered? Krijgen consumenten met vouchers nu eindelijk hun geld terug? En drie andere vragen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
Corona raakt reiswereld harder dan welke sector ook: ‘Na tweede mislukte zomer is het klaar’
Reisorganisaties hebben stevig het mes gezet in hun personeelsbestand. Alleen al vorig jaar hebben zij bijna een kwart van de banen geschrapt. En de ontslagrondes gaan nog wel even door, zegt stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers dat ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid bijhoudt. -
PREMIUM
Vijf vragen over het inwisselen van je vakantievoucher
Een jaar na de uitgave van de eerste vouchers voor door corona geschrapte reizen, dreigt uitbetaling een ramp voor de reissector te worden. Corendon slaat alarm, D-Reizen stapt naar de rechter. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.