Volledig scherm
PREMIUM
Port-Cros werd in 1963 Nationaal Park. © Shutterstock

Eilandhoppen aan de Côte d’Azur

ReizenVlak voor de glamour- stranden van de Côte d’Azur liggen tientallen kleine eilandjes. Stap op de veerboot en ontdek deze parels aan de Zuid-Franse kust.

Île Saint-Honorat: Monnikenwerk
Langzaam vaart de veerboot weg uit de haven van Cannes, de paleishotels aan de door palmbomen omzoomde boulevard worden steeds kleiner. We zijn onderweg naar Île Saint-Honorat, een autovrij eiland waar de monniken van de Abdij van Lérins een eenvoudig leven leiden in dienst van God, wijn en de natuur.

Zodra de veerboot is aangemeerd, wandel ik over het stoffige zandpad naar het hart van het eiland. Vanaf het hoogste punt zie ik aan beide kanten zee én de prachtige toren van het klooster tussen palmbomen en parasoldennen. De eerste monniken die zich hier in de 5de eeuw vestigden, hebben een hemelse plek uitgekozen.

  1. Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie
    PREMIUM
    video

    Tsjernobyl overspoeld met toeristen door HBO-serie

    Toen in de vroege ochtend van 26 april 1986 reactor nummer 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl explodeerde, leek het erop dat een groot gebied rond de onheilsplek voor honderden jaren, zo niet langer, ontoegankelijk zou worden. Sinds een aantal jaren kunnen toeristen er onder begeleiding met eigen ogen zien wat de ramp teweegbracht. Nu betaalzender HBO de miniserie Chernobyl op het scherm brengt, is het toerisme zelfs sterk toegenomen. Zo'n 30 tot 40 procent hoger dan normaal.