Volledig scherm
PREMIUM
© Laurence Delderfield

Eilanden en elanden in het Zweedse Småland

ReisreportageZweden, een land waar je eindeloos kunt rijden - of varen - en waar overnachten in een stuga of kamperen een tweede natuur is. Småland, een streek in het zuiden, is rijk door eenvoud.

De reis

Utrecht-Västervik inclusief veerboot Puttgarden-Rødby en de Sontbrug Kopenhagen-Malmö (toltarief per auto €50) is 1180 kilometer. Zweden heeft geen tolwegen.

Hoogzomer in Zweden is kort en hevig, dus wie tussen begin juli en half augustus gaat, doet er verstandig aan een kampeerplaats te reserveren. Dat geldt helemaal voor een stuga of mobilhome. Voorbeelden van prijzen: Kustcamp Gamleby: tent zonder elektriciteit €32 per nacht. Vierpersoonsstuga, €102 per nacht
Hätteboda Vildmarkscamping: een plek voor een tent, caravan of camper kost €19 per nacht voor een gezin. Elke extra 16-plusser kost €6,50 per nacht.

Meer informatie
visitsweden.nl; smalandet.se; swedenzipline.com; campa.se; getnogard.se; vildmarkscamping.se; ikeamuseum.com; maleras.se
(NB dit zijn de sponsors)

Onze reisreportages zijn soms (deels) betaald door reisorganisaties. Zij hebben geen invloed op de tekst, de foto’s en de vormgeving.

Eilanden, waar je ook kijkt vanaf de pont. Soms met een houten huis of kruis erop, de meeste leeg en verlaten. De veerboot doet een aanlegsteiger aan; een sjofele man met een mand vol aardappelen en tassen aan z’n arm komt aan boord, gadegeslagen door rijen toeristen in korte broek. Hij gaat van boord op een van de grotere eilanden van de archipel voor de kust van Västervik: Idö. Hier is meer bewoning en een haven met zeiljachten en een hoge rots waarop een terras is gebouwd. Daar nemen de toeristen een latte macchiato. De man zeult zijn spullen over de zandweg het binnenste van het eiland in.

Wie doorzet - wat bijna geen bezoeker doet - kan op Idö iets van het vroegere bestaan meepakken. Er zijn eeuwenoude paden die door bossen, weiden en akkers kronkelen, met geurende orchideeën in de berm. Aan de oostkust duikt een dorpje op. Hier woonden ooit vissers die ook landbouw bedreven. De meeste huizen zijn verlaten, op een erf zit een jonge man te roken. Zijn Engels is gebrekkig. Zijn grootvader was visser, vertelt hij. Zelf doet hij iets in de IT. Vanuit dit vervallen huis.