Consumentenbond: centraal loket voor internationale treinreizen
Het internationaal reizen met de trein moet niet alleen sneller en goedkoper, maar vooral ook gemakkelijker, zegt Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond.
,,Nu is (voordelig) internationale treintickets boeken een hels karwei. Een centraal loket hiervoor zou een prima oplossing zijn. Via zo’n loket zijn ook de passagiersrechten, bijvoorbeeld bij annuleringen, beter te regelen.”
Ze doet de suggestie naar aanleiding van een onderzoek naar duurzaam handelen van consumenten. Het Nederlandse gedrag werd vergeleken met dat van klanten in andere landen. ,,De Nederlandse consument is het middelmatigste jongetje van de klas als het op duurzaam handelen aankomt”, concludeert de bond. Oostenrijkers zijn het meest bezig met duurzaam consumeren, Russen het minst.
Vliegtaks
De bond onderzocht samen met dertien andere consumentenorganisaties het gedrag van consumenten in vijf categorieën: afval, voeding, reizen & mobiliteit, water- & energieverbruik in huis en spullen & diensten. Nederlandse consumenten scoren daarbij gemiddeld de achtste plaats “al verschilt hun gedrag flink per categorie.”
Fabrikanten moeten consumenten beter informeren, met verplichte informatie over de milieu-impact van een product op het etiket
Nederlanders haalden bijvoorbeeld de tweede plaats als het gaat om spaarzaam omspringen met water en energie. Maar ze bungelen bijna helemaal onderaan op de dertiende plaats als het gaat om reizen en mobiliteit, met name door de vele vlieguren.
,,De aangekondigde vliegtaks moet vliegen ontmoedigen, maar zet de opbrengst dan ook om in internationaal reizen met de trein sneller, goedkoper en vooral ook makkelijker te maken”, zegt Molenaar.
Informatie
Consumenten hebben steuntjes in de rug nodig, zegt ze: ,,Zo hebben veel Nederlanders zonnepanelen dankzij gunstige financiële regelingen van de overheid. En overstappen naar een groene energieleverancier is heel makkelijk en dat doet het merendeel dan ook.”
Er moet ook meer informatie komen, want Nederlandse consumenten “schatten de impact van hun gedrag ook niet altijd goed in”. Zo denken ze volgens de bond dat het verminderen van verpakkingsmateriaal meer bijdraagt aan een beter klimaat dan minder vlees en zuivel consumeren. Maar het is precies andersom. Molenaar: ,,Fabrikanten moeten consumenten beter informeren. Met verplichte informatie over de milieu-impact van een product op het etiket, door middel van een eenduidige en onafhankelijke score.”
Gedrag van Nederlandse consumenten is vergeleken met dat van mensen in België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Rusland, Slovenië, Spanje en Tsjechië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Minder vliegen, vaker met de trein? Zelfs de grootste treinfan is ‘een beetje zuur’ over de groei van het spoor
Minder vliegen, minder auto, meer trein. Als het aan de Europese onderzoeksclub Espon ligt, wordt dat de nieuwe, milieuvriendelijke reisstandaard binnen de ‘megametropool’ Randstad, West-Duitsland, België en Noord-Frankrijk. Maar probeer vanuit Rotterdam maar eens per trein in al die regio’s te komen. Dat valt nog niet mee. -
PREMIUMReportage/met video
Chaos op Schiphol: waar de reiziger terugkeert, blijft het personeel weg
Als vanouds zijn de vertrekhallen van Schiphol weer propvol. Tegelijkertijd hebben alle activiteiten op het vliegveld sterk te lijden onder een groot personeelstekort. Zaterdag worden er zelfs tientallen vluchten geannuleerd. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUM
Corona is voorbij, maar het tijdslot is een blijvertje: ‘Geen file bij de kassa’
Dagje uit? Corona mag dan zo goed als verdwenen zijn, de tijdssloten waarmee je een bezoek aan een park of museum reserveert lijken een blijvertje te zijn. ,,Voor zowel de bezoekers als het bedrijf heeft dit voordelen.”
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUM
Wat te doen met verouderde Scheveningse Pier? ‘Maak er een kale wandelpromenade van’
In Den Haag breken ze zich al een tijdje het hoofd over de vraag wat ze moeten doen met de Pier in Scheveningen, die het einde van zijn economische en technische levensduur heeft bereikt. Een groepje architecten heeft een alternatief plan bedacht, waarin een kale Pier wordt gepresenteerd. ,,Hoe meer je teruggaat naar de basis, hoe minder je nodig hebt.’’ -
PREMIUM
Vervoer, lessen, materiaal: zo ga je prijsbewust op wintersport
Besneeuwde bergtoppen verleiden bijna één miljoen Nederlanders tot een wintersportvakantie. Met vervoer, verblijf en materiaal kunnen de kosten flink oplopen. Welke bestemming kies je en wat kost het?