Chinees vissersplaatsje verandert langzaam in groen spookdorp

FotoserieWaar ooit een bloeiende vissershaven was, is nu een verlaten spookdorp ontstaan. Nadat het bewonersaantal terugliep naar een handvol mensen en wat honden, werd het dorp overwoekerd door vegetatie. Dit zorgt voor sprookjesachtige plaatjes.

Vanaf de jaren negentig verlieten een paar duizend bewoners het dorp, op zoek naar een beter leven. Nu wordt het dorp slechts bezocht door toeristen, veelal afkomstig uit Shanghai. 

De 62-jarige Sun Ayue woont nog steeds in Houtouwan, dat zo'n veertig kilometer buiten Shanghai ligt. ,,Vooral het transport in en uit het dorp was niet praktisch. Ook het onderwijs voor de kinderen hield te wensen over", legt hij uit.  ,,Leraren konden hier nauwelijks lesgeven, omdat ze 's ochtends in het donker aankwamen en 's avonds in het donker weer vertrokken." 

Verlaten gebieden zijn geen zeldzaamheid in China. De bevolking van het platteland vertrekt steeds vaker naar megasteden als Shanghai en Shenzen, waardoor de buitengebieden leeglopen. 

Volledig scherm
Houtouwan ligt op het Shengshan eiland, in China's oostelijke provincie Zhejiang. © AFP
Volledig scherm
Huizen in het verlaten Chinese dorp Houtouwan zijn volledig overwoekerd door platen nadat bijna de gehele bevolking naar de grote stad vertrok. © AFP
Volledig scherm
In het dorp wonen nog vijf mensen en wat honden. © AFP
Volledig scherm
Voormalig vissersdorp Houtouwan . © AFP
Volledig scherm
De huizen zijn volledig overwoekerd door planten. © AFP
Volledig scherm
Inwoners van Houtouwan vertrokken naar grote steden, omdat transport en onderwijs niet aan de eisen voldeden. © AFP
Volledig scherm
Ooit was het dorp een levendige vissersplaats. © AFP