De kaassnacks rollen straks in Rilland over de band: Scelta toe aan derde vestiging
Wat in 2000 klein begon, is uitgegroeid tot een bedrijf met honderden werknemers. De vegetarische diepvriessnacks van Scelta vallen in de smaak. Ze worden nu ook in Rilland geproduceerd.
Vestiging nummer drie is met 14.000 vierkante meter niet alleen in oppervlakte groter dan zijn oudere broertjes in Yerseke (uit 2000) en Kruiningen (uit 2012). Het splinternieuwe gebouw in het hoekje van bedrijventerrein De Poort kan ook veel meer verwerken aan diepvriessnacks. Waarvan het grootste deel naar het buitenland wordt geëxporteerd.
Het liefst, erkent oprichter en directeur Wilco Boone, hadden we onze productielocatie in Kruiningen verder uitgebreid. Maar uitbreiding op deze locatie was niet meer mogelijk en bedrijfsgrond is schaars, in Reimerswaal al helemaal. Sterker nog: alle bedrijventerreinen zitten vol, op De Poort in Rilland zijn inmiddels ook alle kavels verkocht.
Krokante paddenstoel
Dus toert Boone dagelijks veel heen en weer tussen de drie locaties van Scelta, het bedrijf dat hij 23 jaar geleden oprichtte met zijn compagnon Jos Koster. Destijds richtten ze zich op het produceren van gepaneerde champignons, een snack die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk net zo geliefd is als de bitterbal in Nederland. In 2009 namen ze het in Kruiningen gevestigde uienringenbedrijf over van het Noorse Rieber & Son. ,,Zowel commercieel als procesmatig sloot dat naadloos aan op de bestaande activiteiten", zegt Boone. ,,Ook werd het assortiment uitgebreid door andere soorten groente te paneren zoals bloemkoolproducten.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Anno 2023 passen die gepaneerde champignons bijna naadloos in het eetlandschap van deze tijd, waarin vleesloze gerechten sterk aan populariteit winnen. Net als de uienringen, bloemkool, en groentefriet die Scelta onder meer produceert. 's Werelds grootste aardappelverwerker, het Canadese McCain is dat niet ontgaan, en nam het Reimerswaalse bedrijf afgelopen september over.
Het is de bedoeling dat de champignonproductie uit Yerseke naar Rilland verhuist, zegt Boone. Het gebouw in eerstgenoemd dorp blijft wel beschikbaar voor productontwikkeling. ,,Te denken valt dan aan glutenvrije producten maar ook nieuwe producten die in het klein worden ontwikkeld om ze daarna op te schalen naar grote volumes.” De locatie Kruiningen blijft in het teken staan van voornamelijk gepaneerde uienringen.
Vriestunnel
De route van zo’n (vaak Zeeuwse) ui na de oogst is vrij overzichtelijk: na het schillen en snijden wordt er in diverse stappen een coating over de uienring opgebouwd en daarna wordt-ie kort voorgefrituurd. Nadien gaan de uienringen via de lopende band voor ’n halfuurtje een grote vriestunnel in. Dan zijn ze gereed voor verpakking en transport naar buitenlandse afnemers.
Boone erkent dat zo’n proces van verwarmen, terugkoelen en bevroren bewaren, veel energie vergt. Omdat de rol van duurzaamheid groeit is daar ook rekening mee gehouden bij de bouw van de nieuwe locatie. Restwarmte wordt hergebruikt, bijvoorbeeld om de kantoren en het schoonmaakwater mee te verwarmen. Boone: ,,Het gebouw wordt ook voorzien van meer dan drieduizend zonnepanelen maar omdat koelen en vriezen een aanzienlijk energieverbruik vergt zijn we nog niet energieneutraal.”
Ook de kaassnacks rollen straks in Rilland over de band. Die komen uit de portefeuille van Van Geloven, een snackbedrijf dat in 2016 al overgenomen werd door McCain. ,,Met zes fabrieken in Nederland kwamen ook wij capaciteit tekort”, zegt directeur Jan Aaltzen Linde. ,,Voor ons is dit dus een heel mooie stap. Ook omdat we zien dat de markt voor snacks zonder vlees groeit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Discotheek El Toro in Goes staat te koop: ‘Na 35 jaar is het mooi geweest’
Discotheek El Toro in Goes staat te koop. Eigenaar René Verhoef zegt dat het na 35 jaar welletjes is geweest. ,,Ik merk dat die nachten tot 5.00 uur me steeds zwaarder gaan vallen.”Goes -
Shirin van Anrooij wint eerste WorldTour-wedstrijd na solo van 24 kilometer
Shirin van Anrooij heeft zondag haar eerste overwinning in een WordTour-koers geboekt. De pas 21-jarige Kapelse renster van Trek-Segafredo schreef na een solo de Trofeo Alfredo Binda op haar naam.Kapelle -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Vandaag op het menu in Zeeuwse scholen: sushicups, zelfgemaakt door de leerlingen van de bovenbouw
Op De Zuidwesthoek in Goes maakten de leerlingen van groep 6 dinsdag hun eigen, smakelijke lunch. Onder leiding van chef-kok Torben Bouterse van Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom bereidden ze sushicups.Goes -
Martijn Hendriksen naar NK bandstoten
Martijn Hendriksen uit Kapelle is in in Zierikzee gewestelijk kampioen bandstoten in de eerste klasse geworden.Kapelle
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
PZC Voetbal Podcast #22 met Jurriaan van Poelje en Dennis de Nooijer: derbytaart, een bekertje vergif en etentje met een speler
Enkele dagen voor de derby Goes-Kloetinge schuiven Goes-trainer Dennis de Nooijer en Kloetinge-trainer Jurriaan van Poelje aan bij de sportjournalisten Juriën Dam en Jan Dagevos. En dat het een bijzondere wedstrijd betreft is wel duidelijk: er werd zelfs een speciale taart afgeleverd op de redactie.Goes -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’