Volledig scherm
© Thinkstock

Duitser gaat het liefst naar Zeeland

Het toerisme in Nederland groeit en bloeit. Vorige maand meldde het Kenniscentrum Kusttoerisme dat toeristen vorig jaar 1,62 miljard euro hebben besteed in Zeeland. 

In de rubriek 'Zeeland op 1' staat het verhaal achter de lijstjes waarop Zeeland bovenaan staat. Deze aflevering: nergens komen zoveel Duitse vakantiegangers als in Zeeland.

Vorige week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de bestedingen van buitenlandse toeristen vorig jaar met 7 procent zijn gestegen en dat de toeristenbranche inmiddels goed is voor 6,4 procent van alle banen. In Zeeland is de invloed van het toerisme op de werkgelegenheid nog groter: 9,4 procent. Bijna één op de tien Zeeuwen is voor zijn inkomen afhankelijk van het toerisme.

Duitsers waren al een vaste waarde, maar ze komen in steeds grotere aantallen naar ons land. De Zeeuwse kust oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op onze Oosterburen. Geen streek in Nederland is zo populair onder Duitse toeristen voor een vakantie als Zeeland. Niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- en naseizoen. Afgelopen herfst waren er zelfs meer buitenlanders dan Nederlanders in Zeeland op vakantie. Onder die buitenlanders vormen de Duitsers de grootste groep, al zijn de Vlamingen sterk in opmars.

Zimmer

Zimmer mit Frühstück was in Zeeland al een begrip voordat iemand ooit van 'bed and breakfast' had gehoord. Op een bunker tussen Domburg en Oostkapelle schilderden een paar grapjassen ooit 'Zimmer frei ohne Frühstück'. De herinnering aan de oorlogsjaren en de verloren WK-finale van 1974 was toen nog vers. Elke Duitser van boven een bepaalde leeftijd werd tot in de jaren negentig argwanend aangekeken. Wat zou die in de oorlog hebben uitgespookt? Om een Oosterbuur met één been werd gegniffeld: ,,Die andere heeft hij in Stalingrad laten liggen.''

Het toerisme uit Duitsland kwam al relatief snel na de oorlog op. Vanaf halverwege de jaren vijftig vulden de campings - toen vaak niet veel meer dan een weiland met primitieve sanitaire voorzieningen - zich met Volkswagens en Opels met wit-zwarte kentekenplaten. Langs de kust verhuurden particulieren kamers aan Duitsers. Met de toenemende welvaart en de betere verbindingen is de belangstelling voor een vakantie aan de Zeeuwse kust alleen maar toegenomen. De tentjes zijn vervangen door luxe campers en vakantiewoningen.

Stranden

De Zeeuwse kust was, is en blijft dé favoriete vakantiestek voor veel inwoners van Nordrhein-Westfalen, de deelrepubliek die aan Nederland grenst. Bijna zevenhonderdduizend Duitse gasten werden vorig jaar in Zeeland geteld. En het aantal groeit met het jaar. Zeeland is dichtbij, pittoresk, gemütlich, freundlich, locker. En die stranden! De natuur! So schön.

Je zou er als Zeeuw van gaan blozen als je alle loftuitingen leest die onze Oosterburen in rapporten en krantenartikelen laten optekenen. En er zelf nooit meer weg willen gaan.