pompoen
Volledig scherm
PREMIUM
pompoen © -

Maak eens pompoenkoekjes voor Halloween

Het is oktober; tijd voor pompoenen. Overal zie je ze nu in de groentewinkels of in stalletjes langs de kant van de weg. Ze werden in Midden-Amerika al tussen 9000 en 7000 voor Christus geteeld en gegeten. Pas in de 16e eeuw was de pompoen in Europa verkrijgbaar en nu is de pompoen al aardig ingeburgerd in ons menu. Ze zijn heel gezond en er wordt vaak soep van gemaakt maar ze kunnen in veel meer gerechten worden verwerkt zoals in brood, salades en en zoete desserts als taart. 

 1. Jeugdherberg
  PREMIUM
  Column Margot Verhaagen

  Jeugdher­berg

  Mijn vader en moeder hebben pas verkering en gaan er een paar dagen samen op uit. We schrijven het voorjaar van 1955. Mijn moeder is 18 en mijn vader is 21 jaar. Ze fietsen vanuit Kapelle naar Bergen op Zoom, naar de jeugdherberg Klavervelden, die daar in de bossen ligt. Ze slapen er apart op slaapzalen. Volgens mijn moeder werd er streng op gelet dat de jongens en de meisjes niet konden mixen. In die tijd had je in de jeugdherbergen nog een ‘vader’ en ‘moeder’ die een oogje in het zeil hielden.
 2. Voorbereiding
  PREMIUM
  Column Margot Verhaagen

  Voorberei­ding

  Met Kerstmis komt mijn familie eten. Naast dat ik er zin in heb, zie ik er natuurlijk ook een beetje tegenop. Al staat of valt alles met een goede voorbereiding: wellicht een dooddoener, maar tijdens deze weken in de aanloop naar Kerstmis en de bijbehorende kerststress weer even zeer actueel. Helaas moet ik u ons kerstmenu nog onthouden omdat de jongste Man niet wil dat iedereen het al weet. Hij is namelijk druk met voorbereiden en met oefenen. Ik beloof dat ik het naderhand met u deel, al was het alleen maar omdat het echt iets bijzonders wordt.