Het 'oliebollenhiernamaals' van Gerrit Jan Groothedde.
Volledig scherm
Het 'oliebollenhiernamaals' van Gerrit Jan Groothedde. © Privéfoto

Culinair journalist geeft oliebollen 'leven na de dood'

Wat te doen met de overgebleven oliebollen van oud en nieuw? Veel Nederlanders breken zich er het hoofd over. Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde heeft het antwoord: oliebollenpudding!

Oliebollen bewaren of invriezen? Groothedde gruwt ervan. ,,Als je oliebollen bewaart in een open schaal, dan drogen ze uit. Warm je ze op in de oven dan drogen ze verder uit en worden ze nog veel harder dan ze al zijn. Invriezen schijnt te kunnen - ik heb het nooit gedaan -  maar wanneer haal je ze dan weer uit de vriezer. Twee weken later? Op Oudejaarsdag 2018? Vast niet! Die oliebollen eet je gewoon niet meer op en gooi je na verloop van tijd weg", zegt de culinair journalist stellig.  

'Oliebollenhiernamaals'

Hij verwerkt de overtollige oliebollen tot een variant van broodpudding. ,,Oliebollenpudding. Ik doe het al vier jaar. Ik had in 2013 voor het eerst in tijden oliebollen over. Omdat voedsel weggooien tegen mijn geloof is, ging ik nadenken over een alternatief. Opeens dacht ik aan de broodpudding die ik een paar maanden eerder had gemaakt. Het resultaat bleek verbluffend lekker te zijn. Het smaakt naar spicy broodpudding met krenten en rozijnen. Daarom doopte ik mijn broodpuddingvariant 'oliebollenhiernamaals'. De oliebollen sterven na nieuwjaarsdag, om als een glorieuze Phoenix uit hun as te verrijzen. Niet geconserveerd, maar geheel nieuw, fris en jeugdig."

Quote

Omdat het resultaat verbluf­fend lekker was, doopte ik de broodpud­ding­va­ri­ant 'oliebollen­hier­na­maals'

Gerrit Jan Groothedde

'Oliebollenautoriteit'

Zijn vinding levert hem veel publiciteit op. Zo was Groothedde vanmorgen nog te horen in het Radio 1-Journaal. ,,Ik begin een oliebollenautoriteit  te worden omdat zo veel mensen mijn oliebollenrecept bekoorlijk vinden", grinnikt de culinair journalist.

Hoe lang zijn oliebollenpudding houdbaar blijft? ,,Geen flauw idee. De pudding is bij mij in een dag op. Je moet hem warm eten en eenmaal afgekoeld buiten de koelkast bewaren. De tweede keer heb ik er een scheutje cognac overheen gedaan. Heerlijk."

Het water loopt Groothedde in de mond maar hij zal nog een jaar geduld moeten hebben. ,,Voor het eerst bleef er gisteren geen enkele oliebol over. Mijn bezoek heeft lekker doorgegeten. In totaal zijn er zo'n 50 stuks doorheen gegaan."  

De oliebollenpudding is volgens de culinair journalist warm het lekkerst, helemaal met een scheutje cognac eroverheen.
Volledig scherm
De oliebollenpudding is volgens de culinair journalist warm het lekkerst, helemaal met een scheutje cognac eroverheen. © Privéfoto
Eenmaal afgekoeld kun je de oliebollenpudding het best buiten de koelkast bewaren.
Volledig scherm
Eenmaal afgekoeld kun je de oliebollenpudding het best buiten de koelkast bewaren. © Privéfoto
 1. Jeugdherberg
  PREMIUM
  Column Margot Verhaagen

  Jeugdher­berg

  Mijn vader en moeder hebben pas verkering en gaan er een paar dagen samen op uit. We schrijven het voorjaar van 1955. Mijn moeder is 18 en mijn vader is 21 jaar. Ze fietsen vanuit Kapelle naar Bergen op Zoom, naar de jeugdherberg Klavervelden, die daar in de bossen ligt. Ze slapen er apart op slaapzalen. Volgens mijn moeder werd er streng op gelet dat de jongens en de meisjes niet konden mixen. In die tijd had je in de jeugdherbergen nog een ‘vader’ en ‘moeder’ die een oogje in het zeil hielden.
 2. Voorbereiding
  PREMIUM
  Column Margot Verhaagen

  Voorberei­ding

  Met Kerstmis komt mijn familie eten. Naast dat ik er zin in heb, zie ik er natuurlijk ook een beetje tegenop. Al staat of valt alles met een goede voorbereiding: wellicht een dooddoener, maar tijdens deze weken in de aanloop naar Kerstmis en de bijbehorende kerststress weer even zeer actueel. Helaas moet ik u ons kerstmenu nog onthouden omdat de jongste Man niet wil dat iedereen het al weet. Hij is namelijk druk met voorbereiden en met oefenen. Ik beloof dat ik het naderhand met u deel, al was het alleen maar omdat het echt iets bijzonders wordt.