Volledig scherm
Het 'oliebollenhiernamaals' van Gerrit Jan Groothedde. © Privéfoto

Culinair journalist geeft oliebollen 'leven na de dood'

Wat te doen met de overgebleven oliebollen van oud en nieuw? Veel Nederlanders breken zich er het hoofd over. Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde heeft het antwoord: oliebollenpudding!

Oliebollen bewaren of invriezen? Groothedde gruwt ervan. ,,Als je oliebollen bewaart in een open schaal, dan drogen ze uit. Warm je ze op in de oven dan drogen ze verder uit en worden ze nog veel harder dan ze al zijn. Invriezen schijnt te kunnen - ik heb het nooit gedaan -  maar wanneer haal je ze dan weer uit de vriezer. Twee weken later? Op Oudejaarsdag 2018? Vast niet! Die oliebollen eet je gewoon niet meer op en gooi je na verloop van tijd weg", zegt de culinair journalist stellig.  

'Oliebollenhiernamaals'

Hij verwerkt de overtollige oliebollen tot een variant van broodpudding. ,,Oliebollenpudding. Ik doe het al vier jaar. Ik had in 2013 voor het eerst in tijden oliebollen over. Omdat voedsel weggooien tegen mijn geloof is, ging ik nadenken over een alternatief. Opeens dacht ik aan de broodpudding die ik een paar maanden eerder had gemaakt. Het resultaat bleek verbluffend lekker te zijn. Het smaakt naar spicy broodpudding met krenten en rozijnen. Daarom doopte ik mijn broodpuddingvariant 'oliebollenhiernamaals'. De oliebollen sterven na nieuwjaarsdag, om als een glorieuze Phoenix uit hun as te verrijzen. Niet geconserveerd, maar geheel nieuw, fris en jeugdig."

Quote

Omdat het resultaat verbluf­fend lekker was, doopte ik de broodpud­ding­va­ri­ant 'oliebollen­hier­na­maals'

Gerrit Jan Groothedde

'Oliebollenautoriteit'

Zijn vinding levert hem veel publiciteit op. Zo was Groothedde vanmorgen nog te horen in het Radio 1-Journaal. ,,Ik begin een oliebollenautoriteit  te worden omdat zo veel mensen mijn oliebollenrecept bekoorlijk vinden", grinnikt de culinair journalist.

Hoe lang zijn oliebollenpudding houdbaar blijft? ,,Geen flauw idee. De pudding is bij mij in een dag op. Je moet hem warm eten en eenmaal afgekoeld buiten de koelkast bewaren. De tweede keer heb ik er een scheutje cognac overheen gedaan. Heerlijk."

Het water loopt Groothedde in de mond maar hij zal nog een jaar geduld moeten hebben. ,,Voor het eerst bleef er gisteren geen enkele oliebol over. Mijn bezoek heeft lekker doorgegeten. In totaal zijn er zo'n 50 stuks doorheen gegaan."  

Volledig scherm
De oliebollenpudding is volgens de culinair journalist warm het lekkerst, helemaal met een scheutje cognac eroverheen. © Privéfoto
Volledig scherm
Eenmaal afgekoeld kun je de oliebollenpudding het best buiten de koelkast bewaren. © Privéfoto
 1. Jeugdherberg
  PREMIUM
  Column Margot Verhaagen

  Jeugdher­berg

  Mijn vader en moeder hebben pas verkering en gaan er een paar dagen samen op uit. We schrijven het voorjaar van 1955. Mijn moeder is 18 en mijn vader is 21 jaar. Ze fietsen vanuit Kapelle naar Bergen op Zoom, naar de jeugdherberg Klavervelden, die daar in de bossen ligt. Ze slapen er apart op slaapzalen. Volgens mijn moeder werd er streng op gelet dat de jongens en de meisjes niet konden mixen. In die tijd had je in de jeugdherbergen nog een ‘vader’ en ‘moeder’ die een oogje in het zeil hielden.
 2. De boterham ligt op het land
  PREMIUM

  De boterham ligt op het land

  In de polders vlakbij Hulst zit de hoeve van de familie d’Haens. Ze telen er naast aardappelen, pastinaak, uien, worstelpeterselie, rode en witte kool ook rammenas. “Toen we omschakelden van de gangbare naar de biologische landbouw gingen we ook de zogenaamde vergeten groenten verbouwen. Om inspiratie op te doen gingen we naar een beurs in Zwolle en daar zagen we rammenas,” vertelt Astrid d’Haens. “Dat leek ons wel wat, al ben ik altijd op zoek naar recepten met deze groente,” lacht ze.
 1. Echte ouderwetse borstplaat die op de tong smelt

  Rond Sinterklaas ligt het weer in de winkels; borstplaat. Kees Westdorp was jarenlang banketbakker/patissier en heeft nu een Ambachtelijk Atelier aan huis. Hij kookt traditiegetrouw ieder jaar zelf borstplaat. “Het is niet toevallig dat dit rond deze tijd van het jaar gemaakt wordt want aanvankelijk was het een apothekersrecept,” legt hij uit. “Borstplaat smelt op de tong en het verzacht je keel en het is goed voor wanneer je het op je borst hebt. Dat verklaart meteen de naam.” Westdorp was jarenlang eigenaar van Patisserie van Opdorp. “Dat bedrijf was mijn kindje, maar de zaak ging failliet.” Toch begon hij, hoewel op leeftijd, aan huis weer met het patissiervak en is zijn beroep nu zijn hobby. Soms bakt hij op aanvraag bruidstaarten. Daarnaast maakt hij van marsepein nu fruit en vleeswaren en maakt hij veel chocoladewerk. “Ik ben een van de laatsten die dit vak beheerst,” weet hij. “Ik werk met de seizoenen mee, dus nu chocoladeletters en borstplaat, richting de Pasen chocolade eitjes. Hij geeft ook workshops bonbons maken maar borstplaat maken kan zelf thuis ook. Neem 600 gr. fijne kristalsuiker, 240 ml. slagroom en 60 ml. water. Kook dit tot 150 ⁰C. Voeg er dan 240 gr. gezeefde poedersuiker aan toe en 60 gr. witte chocolade. Tableer dit of wel meng alles door elkaar totdat je mooie kristallen krijgt. Volgens Kees zie je dat vanzelf. Giet het mengsel in een vorm die wat vochtig is zodat het makkelijk loslaat wanneer het na 10 minuten hard is. Dat smelt op de tong.