1. Jeugdherberg
    PREMIUM
    Column Margot Verhaagen

    Jeugdher­berg

    Mijn vader en moeder hebben pas verkering en gaan er een paar dagen samen op uit. We schrijven het voorjaar van 1955. Mijn moeder is 18 en mijn vader is 21 jaar. Ze fietsen vanuit Kapelle naar Bergen op Zoom, naar de jeugdherberg Klavervelden, die daar in de bossen ligt. Ze slapen er apart op slaapzalen. Volgens mijn moeder werd er streng op gelet dat de jongens en de meisjes niet konden mixen. In die tijd had je in de jeugdherbergen nog een ‘vader’ en ‘moeder’ die een oogje in het zeil hielden.
  2. Voorbereiding
    PREMIUM
    Column Margot Verhaagen

    Voorberei­ding

    Met Kerstmis komt mijn familie eten. Naast dat ik er zin in heb, zie ik er natuurlijk ook een beetje tegenop. Al staat of valt alles met een goede voorbereiding: wellicht een dooddoener, maar tijdens deze weken in de aanloop naar Kerstmis en de bijbehorende kerststress weer even zeer actueel. Helaas moet ik u ons kerstmenu nog onthouden omdat de jongste Man niet wil dat iedereen het al weet. Hij is namelijk druk met voorbereiden en met oefenen. Ik beloof dat ik het naderhand met u deel, al was het alleen maar omdat het echt iets bijzonders wordt.
  1. Echte ouderwetse borstplaat die op de tong smelt

    Rond Sinterklaas ligt het weer in de winkels; borstplaat. Kees Westdorp was jarenlang banketbakker/patissier en heeft nu een Ambachtelijk Atelier aan huis. Hij kookt traditiegetrouw ieder jaar zelf borstplaat. “Het is niet toevallig dat dit rond deze tijd van het jaar gemaakt wordt want aanvankelijk was het een apothekersrecept,” legt hij uit. “Borstplaat smelt op de tong en het verzacht je keel en het is goed voor wanneer je het op je borst hebt. Dat verklaart meteen de naam.” Westdorp was jarenlang eigenaar van Patisserie van Opdorp. “Dat bedrijf was mijn kindje, maar de zaak ging failliet.” Toch begon hij, hoewel op leeftijd, aan huis weer met het patissiervak en is zijn beroep nu zijn hobby. Soms bakt hij op aanvraag bruidstaarten. Daarnaast maakt hij van marsepein nu fruit en vleeswaren en maakt hij veel chocoladewerk. “Ik ben een van de laatsten die dit vak beheerst,” weet hij. “Ik werk met de seizoenen mee, dus nu chocoladeletters en borstplaat, richting de Pasen chocolade eitjes. Hij geeft ook workshops bonbons maken maar borstplaat maken kan zelf thuis ook. Neem 600 gr. fijne kristalsuiker, 240 ml. slagroom en 60 ml. water. Kook dit tot 150 ⁰C. Voeg er dan 240 gr. gezeefde poedersuiker aan toe en 60 gr. witte chocolade. Tableer dit of wel meng alles door elkaar totdat je mooie kristallen krijgt. Volgens Kees zie je dat vanzelf. Giet het mengsel in een vorm die wat vochtig is zodat het makkelijk loslaat wanneer het na 10 minuten hard is. Dat smelt op de tong.
  2. Maak eens pompoenkoekjes voor Halloween
    PREMIUM

    Maak eens pompoen­koek­jes voor Halloween

    Het is oktober; tijd voor pompoenen. Overal zie je ze nu in de groentewinkels of in stalletjes langs de kant van de weg. Ze werden in Midden-Amerika al tussen 9000 en 7000 voor Christus geteeld en gegeten. Pas in de 16e eeuw was de pompoen in Europa verkrijgbaar en nu is de pompoen al aardig ingeburgerd in ons menu. Ze zijn heel gezond en er wordt vaak soep van gemaakt maar ze kunnen in veel meer gerechten worden verwerkt zoals in brood, salades en en zoete desserts als taart.