Volledig scherm
© Thinkstock

Zo ga je om met narcistische bazen en collega’s

PodcastWerkplezier kan flink vergald worden door lastige collega’s of een narcistische baas. Hoe houd je stand wanneer stoom afblazen bij de koffie-automaat niet meer helpt? 

Psycholoog, trainer en auteur Martin Appelo bestudeerde narcisten en geeft in de nieuwe Intermediair Podcast ‘Work in Progress’ een handige gebruiksaanwijzing. Hij weet waarover hij spreekt: hij is zelf een narcist, ontdekte hij rond zijn veertigste.

Een op de tien mensen heeft narcistische trekken en één op de honderd heeft echt de persoonlijkheidsstoornis, weet Appelo. Onder CEO’s blijken de narcistische trekjes nog eens zwaar oververtegenwoordigd. Die mensen werken hard in hun hunkering naar eeuwig applaus, en zijn vooral goed als meedogenloze (interim-)manager: ,,Narcisten zijn onverschrokken en durven in crisissituaties heel goed te handelen."

Geen psychopaten

Dat kunnen ze vast zo goed doordat ze zich in een re-organisatie niet druk maken om de gewone werknemers, zou je kunnen denken. Narcisme betekent toch dat ze geen empathie hebben en alleen hun eigenbelang dienen? Appelo haalt hier graag een misverstand onderuit. ,,Narcisten zijn geen psychopaten. Ze hebben een normale of sterke empathie, alleen overschreeuwen ze die. Ze durven hem niet te laten zien uit diepe angst voor afwijzing."

Terug naar de kantoortuin. Hoe kun je nou weten of die bullebak-baas een narcist is of een psychopaat, en wat heb je daar aan? Als Appelo uitgebreid uitlegt waar narcisme vandaan komt, snap je het verschil en de beste aanpak.

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl