Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom het geen zin heeft om te haasten als je het druk hebt

Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.

Misschien herken je dit: als je het druk hebt, werk jij je uit de naad om alle taken op tijd af te krijgen. Je sprint van hot naar her, blust allerlei brandjes en tikt het ene na de andere klusje van je to-dolijst af. Maar hoe hard je ook werkt, de berg met taken wil maar niet kleiner worden. Misschien wordt hij zelfs wel groter.

Vicieuze cirkel

Heb je hier last van, dan ben je misschien ten prooi gevallen aan wat ze de busy trap noemen. Deze drukte-valkuil werkt als volgt: heb je het druk, dan heb je niet genoeg tijd om stil te staan bij hoe je de dingen het beste aan zou kunnen pakken. Als gevolg hiervan maak je minder goede keuzes over je werk en dat heeft weer als effect dat je het nóg drukker krijgt. En hoe drukker je het hebt, hoe minder tijd je weer hebt om te organiseren... Enfin, je snapt het: de busy trap is een vicieuze cirkel.

Quote

Het idee dat sommige dingen best even zouden kunnen wáchten, komt dan niet in me op

Wanneer ik het druk begin te krijgen, merk ik dat mijn werkproces chaotischer wordt. Naast alle taken die ik dan moet doen, blijf ik bijvoorbeeld mijn mailbox checken om te kijken of ik niet nóg meer taken krijg. Is dat het geval, dan komen die meteen bovenaan mijn to-dolijst te staan. En eenmaal thuis ga ik in dezelfde modus door: mijn fiets moet nog gerepareerd, het oud papier nog weggebracht, het koffiezetapparaat moet nog ontkalkt. De wereld lijkt opeens te bestaan uit dingen die nog moeten. Het idee dat sommige dingen best even zouden kunnen wáchten, komt dan niet in me op. Dit is de busy trap in optima forma: ik heb het vooral druk met druk zijn.

Moment

Er zijn gelukkig een aantal manieren om jezelf uit de valkuil van druk zijn te trekken, of om te voorkomen dat je erin belandt. Zo is het ontzettend belangrijk om - juist wanneer je het heel druk hebt - momenten te vinden om even rustig na te denken. Vaak vind je namelijk in die momenten de oplossingen die je juist een hoop tijd besparen.

Wat ook helpt, is aan het begin van je werkdag een aantal dingen op te schrijven die je sowieso wilt bereiken. Hierdoor wordt het makkelijker om je aan je eigen intenties te houden. Als er dingen bij komen, prima, maar déze dingen hebben prioriteit. Dit voorkomt dat je overgeleverd bent aan de omstandigheden, of aan wat andere mensen van je willen.

Hoe dan ook: de busy trap is een ellendig ding. Zorgt dat je hem op tijd aan ziet komen, en dat je er voortaan met een boog omheen loopt!

Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).

Wat voor effect heeft stress op ons lichaam? En kun je in de 21ste eeuw nog een stressloos leven leiden? De Universiteit van Nederland vroeg het psycholoog Thijs Launspach:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!