Volledig scherm
© Shutterstock

Vast contract, eigen huis en gezin: twintiger bereikt mijlpalen steeds later

Twintigers hebben steeds later een vaste baan, maar ook andere zogenoemde mijlpalen bereiken ze later dan jongeren van tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De helft van de 24-jarigen had in 2008 een vast contract, in 2018 had pas op 27-jarige de helft een vaste baan. 

Twintigers van nu bereiken mijlpalen in hun levensloop later dan de twintigers van 2008. Ze gaan later uit huis, volgen langer onderwijs en hebben minder snel een vaste arbeidsrelatie of een koophuis. Ook stijgt de leeftijd waarop zij gaan samenwonen of kinderen krijgen.

Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag heeft dat vooral te maken met de flexibilisering van de arbeidsmarkt.  Vorig jaar telde Nederland ruim 3 miljoen flexwerkers (15 tot 75 jaar), van wie bijna 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Dat is een stijging van het aantal flexwerkers van ruim driekwart ten opzichte van 2003. 

School

Daarnaast gaan veel jongeren pas later aan het werk doordat ze langer naar school gaan. Jongeren van nu volgen vaker een hbo of universitaire opleiding dan tien jaar geleden, aldus Traag. Tien jaar geleden was de helft op 23-jarige leeftijd al van school af, in 2018 was dat pas een jaar later. 

Thuiswonen

Uit de cijfers blijkt bovendien dat jongeren langer thuis blijven wonen. Door de invoering van het leenstelsel blijven studenten bovendien langer thuiswonen. Vooral jongeren die nog naar school gaan, gaan minder snel op zichzelf wonen. Begin 2018 woonde de helft van de 23-jarigen op zichzelf, in 2008 ging de helft van de jongeren op zichzelf wonen op 22-jarige leeftijd. 

Tekst gaat verder onder de grafiek 

Twintigers hebben pas op latere leeftijd een vaste arbeidsrelatie.
Volledig scherm
Twintigers hebben pas op latere leeftijd een vaste arbeidsrelatie. © CBS

In Amsterdam 

Quote

Het is niet goed als mensen die voor ons werken lang in onzeker­heid zitten

Wethouder Touria Meliani

Voor twintigers is een flexibele arbeidsmarkt in 2018 steeds gewoner geworden. De gemeente Amsterdam vindt dat dusdanig vervelend dat het begin dit jaar besloot paal en perk te stellen aan flexwerk. Voortaan mag hooguit 10 procent van het gemeentepersoneel uit uitzendkrachten bestaan. Wethouder Touria Meliani (Personeel & Organisatie) wil 300 flexwerkers die al jaren voor de gemeente werken in vaste dienst nemen.

Van de flexwerkers bij de gemeente zitten vooral de circa 1750 uitzendkrachten in een kwetsbare positie, zo blijkt uit onderzoek dat de wethouder heeft laten doen. Ze zitten in de lagere loonschalen, twintigers en dertigers zijn oververtegenwoordigd. Meliani: ,,Juist in de periode van hun leven dat ze bestaanszekerheid nodig hebben, omdat ze een huis willen kopen of een gezin willen stichten. Het is niet goed als mensen die voor ons werken lang in onzekerheid zitten.”

De wethouder belooft nu beterschap. Voortaan krijgen uitzendkrachten na twee jaar een vaste aanstelling, niet meer pas na 3,5 tot 5 jaar. Na zes maanden mogen ze solliciteren op interne vacatures en ze krijgen meer loopbaanbegeleiding. En ze krijgen een kerstpakket. ,,Hartstikke logisch eigenlijk, maar je moet het wel doen.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief