Volledig scherm
© Shutterstock

‘Vakantie is voor mensen in mijn beroepsgroep verreweg de drukste periode van het jaar’

De HuismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: schoolvakantie

De schoolvakantie is hier begonnen. Voor veel expats een tijd om terug te gaan naar familie. Zeker voor de vele Nederlanders in Singapore. Na de laatste schooldag gaan de meesten op een drafje naar het vliegveld om de vlucht naar Amsterdam te halen. De dagelijkse lijnvlucht naar Singapore staat ook wel bekend als het ‘vliegende dorp’ want er zijn er altijd een paar uit de klas die ook in het toestel zitten. 

Quote

De eerste dag van de vakantie, zijn we op eenden­jacht geweest

Niek Druijff

Voor mij geen Nederland deze zomer. Om de kinderen toch te laten zien hoe mooi hun thuisland is, kijken we op dit moment de live beelden van Maarten die traag door het Friese landschap zwemt. Over Maarten wordt terecht veel gejubeld. Maar mensen, mag ik even: dat Nederlandse landschap! Dáárover wil ik jubelen. Ochtendnevel, groene weilanden, blauwe luchten, vrolijke mensen, een blaaskapel. Nederland. Op z’n aller, allermooist. Het ontroert me. Aangezien we nu in Azië wonen, gaan we dit jaar in de regio op vakantie. Maar ik zeg volgend jaar gewoon weer naar Friesland!

Improviseren

Zeven weken vakantie dus. Voor diegenen met een baan vaak een heerlijke rustige periode. Voor mensen in mijn beroepsgroep verreweg de drukste periode van het jaar. Want naast het gewone huishoudelijke werk, waarbij ik graag klassieke muziek luister, heb ik nu drie vrolijke druktemakers om me heen. En neefjes en nichtjes waar ze bij kunnen logeren wonen bar ver weg, dus het wordt een beetje improviseren. Zeven weken lang.

Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt van dingen die we allemaal kunnen gaan doen. Want daar houd ik van; lijstjes. Het geeft overzicht en een voldaan gevoel als je het lijstje hebt afgewerkt. Voor vandaag, de eerste ‘officiële’ dag van de vakantie, zijn we op eendenjacht geweest. Dat ging ik vroeger toen ik klein was ook met mijn buurman die boer en jager was. Alleen hier zijn geen eenden. Dus heb ik ballonnen opgeblazen en ben bovenop het stapelbed geklommen. De jongens lagen tussen kussens verstopt (struikgewas) en moesten met hun ‘nerf -geweer’ - googel maar even - de ballon schieten die ik van het bed afgooide. En Koen van 5 moest ‘kwaak kwaak’ roepen. 

Volledig scherm
Niek Druijff © Privé archief

Zo hebben we toch heel wat eenden kunnen schieten vandaag. En in plaats van Bach of Chopin te luisteren, hebben we een theatervoorstelling van Ernst en Bobbie op YouTube gekeken. Na het avondeten voetballen tot het donker wordt (dat is het hier gelukkig al om 19:30 uur), douchen en naar bed. Dag 1. Van de 35. Morgen midgetgolf.

Lees hier de vorige column van Niek Druijff terug: ‘Kortom, in Japan en Singapore wordt veel te weinig ge-je weet wel’

De vakantieperiode breekt aan. Al je collega's op vakantie maar zelf wel aan het werk? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video tips om deze periode goed door te komen. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!