Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’

Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc.

Taxichauffeur Erika Betts twitterde begin deze week een foto van een zogenaamd Greenlight Hub office in de staat Rhode Island. Bij zo’n kantoor kunnen nieuwe chauffeurs zich aanmelden en bestaande chauffeurs terecht voor hulp bij bijvoorbeeld technische vragen. Op de locatie zag Betts twee verschillende toiletten: een voor de partners, een voor ‘employees‘, de chauffeurs. 

Een woordvoerder van Uber heeft aangegeven bij techplatform Motherboard dat het een fout is en dat het ze spijt. Ze gaan de bordjes verwijderen. In een reactie op Betts reageerde Uber-topman Andrew Macdonald op Twitter ‘dat het geen beleid is en absoluut onacceptabel. Het toilet wordt ook gebruikt als opslag van spullen van werknemers, maar dat is geen excuus’, schrijft hij. ,,Ik geloof niet dat dit ergens anders ook het geval is, maar dat zullen we nagaan”, voegde hij toe in een tweede bericht. 

Andere dixi’s

Helaas voor topman Macdonald blijkt het niet het enige toilet te zijn waar onderscheid wordt gemaakt. Ook in Los Angeles blijken er dixi’s te zijn voor partners en chauffeurs. De toiletten voor partners zijn luxer, duurder en van alle gemakken voorzien, schrijft Motherboard, die navraag deed bij de verhuurder van de mobiele toiletten die daar gebruikt worden. ,,Dat is gewoon een plastic ding.”

Het gaat zelfs zo ver dat een chauffeur een standje kreeg toen hij van de ‘andere’ wc gebruik wilde maken. ,,Ik voelde me meteen buitengesloten”, vertelt hij. Ook een voormalig partner uit New Orleans herkent zich in de berichtgeving. ,,Toen chauffeurs langs konden komen op het hoofdkantoor – toen we nog geen Greenlight Hub hadden – konden ze geen gebruik maken van onze toiletten. Als de rijen lang waren, had je een probleem”, zo besluit de medewerker zijn verhaal op de site. 

Grenzen stellen op je werk? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video een aantal tips.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief