‘Papa, juf Lenny heeft gezegd dat het tijd wordt voor deodorant’
De HuismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: negen jaar.
Delen per e-mail
,,Juf Lenny heeft gezegd dat het tijd wordt voor deodorant papa.” Toevallig kwam ik de betreffende juf de volgende dag tegen en lachend vroeg ik haar of het echt zo erg gesteld was. Ze legde uit dat ze een gesprek met de klas had gehad over sociaal wenselijk gedrag en daarbij kwam onder andere naar voren dat iemand anders het prettig vindt wanneer jij fris ruikt. Dus is er nu een klassendeodorant geïntroduceerd die de kinderen kunnen opspuiten zodra je buurman vindt dat je stinkt. Dat doe je in Singapore al gauw, dus nu geurt de hele klas naar een chemische oceaanlucht.
Hij is nu negen en gaat dus deo gebruiken. Hij mag op school de kleintjes al helpen met Sinterklaas, want natúúrlijk gelooft hij er niet meer in én hij leert blind typen. Kortom: als je negen bent, ga je een drempel over. En hoewel hij nog het liefst de Donald Duck leest, wordt het toch langzaamaan tijd voor wat vaster voedsel. Dacht ik.
Termen als luistervink en hebzucht zeggen hem, gelukkig, nog niet veel
Ovidius
Toen we onlangs even in Nederland waren, heb ik het boek De metamorfosen van Ovidius gekocht. Speciaal voor kinderen op rijm gezet is het een introductie in de klassieke oudheid; verhalen over Icarus, Bacchus, Orpheus. Alles met prachtige tekeningen en in elk gedicht schuilt een moraal.
Bijvoorbeeld over koning Midas. Die een luistervink was en daarvoor gestraft werd. ‘Zo kreeg Midas ezelsoren, vanaf nu droeg hij een pet, die hij altijd op zijn hoofd hield, puur uit schaamte, ook in bed’. Of over hebzuchtig zijn: ‘Beste vriend, je mag een wens doen’, zegt Bacchus ‘zonder voorbehoud’. ‘’k Wens dat alles wat ik aanraak zal veranderen in goud!’. En dat hij zich daarna afvraagt waarom hij zo’n stomme wens deed. Hij kan nu immers niets meer eten en drinken omdat alles wat hij aanraakt in goud verandert en hij vergaat van de honger en dorst.
Bij het voorlezen vind ik het prachtig, maar zijn ogen dwalen af. Termen als ‘luistervink’ en ‘hebzucht’ zeggen hem, gelukkig, nog niet veel. Na twee gedichten zegt hij dan ook: ‘Mag ik zelf nog even een Duckie lezen pap?’ Natuurlijk mag dat. Ovidius parkeer ik weer in de boekenkast.
Te groot en te klein
Als de volgende dag de twee kleintjes hun schoen zetten in de hoop dat de Pieten er iets in stoppen, ontbreekt zijn schoen voor het eerst. Wanneer ik denk dat iedereen slaapt, komt hij stilletjes uit bed, pakt hij zijn schoen en zet hem naast die van zijn broers. Als een gebed prevelt hij, nog nét hoorbaar, ‘zie ginds komt de stoomboot’ en kruipt er daarna weer in.
Negen. Je bent te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Of zoals mijn moeder het in haar prachtige, maar weinig subtiele Gronings kon zeggen: ‘Haalf stront, haalf reeg’nwoater’. Maar voor nu mag je nog mooi een servet blijven. Dat tafellaken komt vanzelf.
Lees hier Nieks vorige column terug: ‘Het gat in mijn cv is een van de beste keuzes uit mijn leven’
Hoe bewaar je je focus? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video een aantal tips.
Lees de beste artikelen op het gebied van werken carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Dit zijn je collega's Zo werk je samen met ventieltrekkers, in-de-put-denkers en bruistabletten
Zeker in de donkere decembermaanden is het soms moeilijk om vol goede moed naar je werk te gaan. Hoe bewaar je je energie? Dat verschilt per persoon: bruistabletten, ventieltrekkers, dimmers en in-de-put-denkers hebben allemaal hun eigen handleiding. -
Terecht of niet? Oordeel zelf over de tien meest spraakmakende ontslagzaken van dit jaar
Van een directeur die een vrouwelijke manager vraagt een banaan in haar mond te stoppen tot een kraanmachinist die een boom laat vallen op de voet van zijn collega. In 2019 speelden er flink wat bijzondere ontslagzaken. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette voor ons de 10 meest spraakmakende zaken op een rij. -
stuur je foto in Alle collega's in een kersttrui: ‘Leuk om jezelf beetje voor gek te zetten’
Trek je lelijkste kersttrui uit de kast: het is vandaag Foute Kersttruiendag. Hoe gekker of lelijker, hoe beter. Als het maar opvalt. De Foute Kersttruiendag is óók een dag met een bedoeling: initiatiefnemer Save the Children vraagt er aandacht mee voor kinderen in nood. Stuur onderaan dit artikel je eigen foute kersttruienkiekje in! -
PREMIUM
Suzan (21) runt drie bedrijven: ‘Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen van Nederland worden’
Een adviesbureau, een sieradenmerk en een site waar stropdassen te koop zijn: Suzan de Jongste (21) uit Dronten heeft ondernemen als grote passie: ‘Ik krijg er juist meer energie van.’ -
Morgen is het Foute Kersttruiendag! Doen jij en je collega’s mee?
Morgen is het weer Foute Kersttruiendag, hét moment om je foeilelijkste kersttrui uit de kast te trekken. Wij willen weten in welke bontgekleurde, glitterende of lichtgevende creaties jullie je uitdossen. Maak morgen een foto – thuis bij de kerstboom of op het werk met je collega’s – en zet hem in onze kersttruiengalerij!
-
Dag van de trucker Trucker Raymond (35): Een middelvinger beantwoord ik door vriendelijk te zwaaien
Vrachtwagenchauffeurs krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen, constateert de transportsector. Daarom is het vandaag de Dag van de Vrachtwagenchauffeur en worden truckers door 250 bedrijven als helden onthaald. ,,Er mag best een positief sausje over dit beroep.’’ -
Evaluatiegesprek met je baas? Zo pak je dat aan
Het beoordelingsgesprek, evaluatiegesprek of functioneringsgesprek. Het voortgangsgesprek of doelstellingsgesprek. Het is maar net hoe je het noemt, maar je ontkomt er bijna niet aan dat je op een zeker moment met je leidinggevende in gesprek moet over je functioneren. Hoe bereid je dat voor en hoe pak je het aan? -
VIDEO Legobouwer Arjan mag van zijn hobby zijn werk gaan maken en wordt ‘Lego Master Model Builder’
Legobouwer Arjan Groenendijk (35) kan van zijn hobby zijn werk gaan maken. Hij mag zich de eerste Master Model Builder van Nederland noemen en gaat vanaf februari fulltime aan de slag bij het Legoland Discovery Centre.