Oud-docent Frank (75) is met pensioen maar klust nog bij als tekstschrijver.
Volledig scherm
Oud-docent Frank (75) is met pensioen maar klust nog bij als tekstschrijver. © Thijmen Geluk

Oud-docent Frank (75): ‘Ik had liever meer geld apart gezet en een buffer opgebouwd’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Frank (75) heeft 20 jaar bij V&D gewerkt, waar hij verantwoordelijk was voor de reisbureaus. Vervolgens gaf hij 35 jaar als zzp’er les in de hbo-vakken vrijetijdskunde en cross cultural management. Nu krijgt hij pensioen, AOW en klust hij bij als tekstschrijver.

Wat verdient u?
,,Mijn maandelijkse inkomen is gemiddeld 1600 euro netto. Mijn AOW is ongeveer 1000 euro, mijn pensioen van de V&D is 580 euro per maand en ik verdien ongeveer 100 euro bruto per maand met schrijfklussen. Jaarlijks krijg ik zo ongeveer 800 euro vakantiegeld.”

Blij mee?
,,Enerzijds wel. Anderzijds: je wil altijd iets meer verdienen. Grote voordeel is dat ik in mijn werkzame leven geïnvesteerd heb in mijn huis en daardoor gratis woon. Want als je van dit bedrag ook de huur of hypotheek moet betalen, dan wordt het magertjes.”

Quote

Het geld zit ‘vast’ in het huis. En ik denk dat ik niet de enige ben die in datzelfde traject zit

Heeft u in uw werkende leven aandacht besteed aan uw pensioen?
,,Te weinig... Laat dit een waarschuwing zijn voor zzp’ers.”

Wat had u anders gedaan met de kennis die u nu heeft?
,,Ik had meer geld apart gezet en een andere buffer opgebouwd. Banken bieden spaarpolissen aan, die je dan uiteindelijk op termijn uit kunt laten keren. Zo heb je buiten je pensioen en AOW een extra zakcentje. Het huis waarin ik woon is 4,5 ton waard. Het is heel prettig dat ik geen hypotheeklasten meer heb, maar aan de andere kant: ik ben nu de stenen aan het opeten. Het geld zit ‘vast’ in het huis. En ik denk dat ik niet de enige ben die in datzelfde traject zit.”

Wat zou uw ideale maandinkomen zijn?
,,Zonder woonlasten, met de standaard WOZ-belasting, zou zo rond de 2500-3000 euro per maand fijn zijn. Ik hou van dingen ondernemen en reizen. De wereld rond.”

Tot vier jaar geleden werkte u als docent. Wat was uw inkomen?
,,Als docent heb je een redelijk goed inkomen. Ik verdiende 6000 à 7000 euro bruto per maand. Omdat je zzp’er bent, kun je de meeste kosten afschrijven. Dan zit je ruim in je jasje. Dus het was een enorme omschakeling. Ik denk dat heel veel gelijkgestelden tegen hetzelfde aanlopen.”

Quote

Ik ben gestopt omdat het onderwijs zegt: ‘Als u 70 jaar bent mag u niet meer voor de klas staan’

Waarom bent u gestopt met werken?
,,Ik ben gestopt omdat het onderwijs zegt: ‘Als u 70 jaar bent mag u niet meer voor de klas staan’. * Het is leeftijdsdiscriminatie, terwijl Nederland heel hard roept: we komen mensen te kort. Ik deel graag mijn kennis en kunde, maar het mag niet. Wat ik nu wel doe, is het adviseren van gemeenten over subsidies, maar de bedragen die ik daarmee verdien zijn leuk om van uit eten te gaan. Ik leef nu anders dan ik vier jaar geleden deed.”

* Noot van de redactie: Of je door kan werken na de pensioengerechtigde leeftijd, hangt af van de cao. Soms eindigt het contract automatisch, soms loopt het automatisch door. Wie langer wil doorwerken, moet dat op tijd aanvragen bij de manager. Hij of zij moet ermee akkoord gaan. Het ontslag kan dan elke keer voor de duur van ten hoogste een jaar worden uitgesteld.

Verdiende Frank genoeg?

Opleidingsniveau: HBO
Functie: HBO-docent
Branche: Onderwijs en wetenschap
Werkervaring: 35 jaar
Regio: Noord-Brabant
Hoofdkantoor: Nederland

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 4.517 euro voor 40 uur. ,,Daar zat ik altijd ruim boven. Dat komt ook omdat je als zzp’er niet 40 uur werkt, maar 60-70 uur per week.’’

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief