Volledig scherm
Sollicitatie. © Shutterstock

Minder werklozen, meer banen: recordaantal vacatures op arbeidsmarkt

Goed nieuws voor werkzoekenden in Nederland. Het aantal werklozen in het afgelopen kwartaal is afgenomen terwijl het aantal vacatures is gestegen. De personeelskrapte op de arbeidsmarkt heeft een nieuwe recordhoogte bereikt met 93 vacatures per 100 werklozen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In het tweede kwartaal van 2019 nam het aantal openstaande vacatures met 6.000 toe tot 284.000. Het aantal werklozen daalde met 11.000 naar 305.000. Ook het aantal banen is verder gestegen in het afgelopen kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Er is nu een nog grotere personeelskrapte dan tijdens het vorige economische hoogtepunt in 2008. Vlak voor de economische crisis stond het werkloosheidspercentage op 3,6 procent, terwijl het percentage in het afgelopen kwartaal was gezakt tot 3,3 procent. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden waren er 305.000 werklozen. Dat is het laagste aantal sinds het CBS vanaf 2003 kwartaalcijfers publiceert.

Sectoren

In de handel, de zorg, de horeca, het onderwijs en de informatie- en communicatiesectoren heeft het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt bereikt. In de financiële dienstverlening is het beeld echter compleet anders. In deze sector bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van de hoge aantallen vacatures van voor de economische crisis. Ook in de landbouw-, visserij-, en recreatiesector zijn minder banen te vinden. 

Vast contract

Door deze ontwikkelingen zijn werkgevers nu eerder geneigd om werknemers een vast contract aan te bieden. Ongeveer 5,5 miljoen werknemers hebben nu een vast contract. Dat zijn er 193.000 meer dan een jaar eerder. De groei van het aantal flexbanen is het afgelopen half jaar juist gestagneerd.

Vakbond CNV, tegenstander van flexwerk, is blij met deze cijfers. ‘Eindelijk een lichtpuntje in deze barre flextijden’, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden die spreekt van een ‘comeback’ van de vaste baan.

Volledig scherm
Aantal vacatures per 100 werklozen. © CBS