Volledig scherm
© Shutterstock

‘Kwijlend van eigenliefde wanen ze zich boven de gewone sterveling’

De HuismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: verenigingstypes

Ik kom uit Zuidwest-Drenthe. Dat Zuidwest is van belang, want een Drent onderscheidt zich letterlijk op basis van zijn of haar geboortegrond. Zuidwest is zand, Noord is klei en Oost is veen. Ik ben dus een zand-Drent. Volgens het geweldige tv-programma van Michael Schaap, oftewel De Hokjesman, hebben zand-Drenten een autoriteitsprobleem. Mensen die zich superieur wanen, worden moeilijk verdragen.

Dat begon zich bij mij te uiten toen ik klaar was met de middelbare school en op kamers ging in de grote stad. Volgens iedereen moest ik me aansluiten bij een studentenvereniging want daar maak je ‘vrinden’ voor het leven. Ik heb al vrienden dacht ik, maar vort, ik meld me aan. Kan geen kwaad, nietwaar? 

Bij de ontgroening moesten we met een tandenborstel het perron van het treinstation schoonkrabben. Stond er zo’n bekakte pannenkoek tegen mij te blazen dat ik op mijn knieën moest gaan zitten poetsen. Zand-Drent. Mis. ‘Je stopt die tandenborstel maar in uw gat’, zei ik en heb direct de eerste trein naar huis genomen. De boerderij van de buren kreeg bovendien een nieuw rieten dak. Me dunkt dat ik daar beter kon helpen.

Quote

Het lijkt wel of ze allemaal in de bus direct van het Gooi naar Singapore gestuurd zijn. Met aanhang hè! En die zijn vaak nóg erger

Niek Druijff

Verenigingstypes

Niek Druijff
Volledig scherm
Niek Druijff © Privé archief

We hebben, tot mijn vrouw een klus in Singapore kreeg, op plekken in Nederland gewoond waar we dit soort verenigingstypes weinig tegenkwamen. We woonden óf in de grote stad, óf in een boerendorp. En daar kom je ze weinig tegen. Maar nu. Mijn hemel. Het lijkt wel of ze allemaal in de bus direct van het Gooi naar Singapore gestuurd zijn. Met aanhang hè! En die zijn vaak nóg erger.

Kijk, de expat, onderscheidt zich in twee categorieën: als je bij de ene vraagt wat hij hier doet zegt ie; ‘Ik maak een boot, bagger een polder, geef les of ik doe de boekhouding’. Maar de andere categorie, de ‘vrinden’ zeg maar, geeft als antwoord; ‘Ik ben Director of Operational Excellence’, of, welhaast nog mooier, ‘Global Business Effectiveness Optimalisation Manager’. Kijk, dan ben ik weg hè. Dan denk ik weer; ‘Steek die tandenborstel toch in uw gat’.

Het valt me op dat deze types vaak werken voor de traditionele Nederlandse multinationals. U weet wel, die van het bier, de olie, pindakaas, gloeilampen en dé bank. Kwijlend van eigenliefde waant deze groep zich uitverkoren boven de gewone sterveling die hier zijn of haar werk komt doen. Het plebs dat gewoon goed is in hun vak en in het buitenland een moeilijke klus moet klaren. Hun eigen superioriteitsgevoel daarentegen bekronend met titels die niemand snapt. Het is net adel 2.0.

Lees hier zijn column van vorige week terug: ‘Kinderen zien geen Chinees, Indiër of Brit. Die zien Chang’

Netwerken kan best nuttig zijn, zelfs met de ‘verenigingstypes’ hierboven beschreven. Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video tips over hoe je dat het beste aanpakt. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!