Niek Druijff ging op vakantie in Japan: ,,We hebben gefietst. Zijn vies geworden. Hebben het koud gehad. Vuurtje gestookt. Hutten in het bos gemaakt.”
Volledig scherm
Niek Druijff ging op vakantie in Japan: ,,We hebben gefietst. Zijn vies geworden. Hebben het koud gehad. Vuurtje gestookt. Hutten in het bos gemaakt.” © Niek Druijff

‘Ik zocht een bestemming met het klimaat van een ouderwets verregende Hollandse zomer’

De HuismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: broodnodige ontbering.

Wij zijn op anti-vakantie geweest. Ik zal het even uitleggen.

Mijn vrienden zeggen dat ik in de verkeerde eeuw ben geboren; een boek moet ik voelen, een krant wil ik ruiken. En de opvoeding van mijn kinderen moet streng maar rechtvaardig. Alle drie natuurlijk hopeloos ouderwets. Voor wat betreft de krant en het boek heb ik mij noodzakelijkerwijs moeten aanpassen omdat ik in het buitenland woon. Dat wordt dus downloaden. Maar de opvoeding, hà, daar kan ik mij ei in kwijt.

Ik ben opgegroeid op het platteland. Met vriendjes waren we vaak fikkie aan het stoken en in het bos achter ons huis hadden we een racebaan voor de fiets gemaakt. Met een schans. Regelmatig kwam ik huilend thuis omdat ik gevallen was en een stuur in mijn buik had gekregen. Of met mijn noten op de stang gevallen. Het woord ‘noten’ kende ik toen nog niet maar mijn kinderen gebruiken het nu omdat ze op het schoolplein ‘your nuts’ vertalen met ‘je noten’. Naar de middelbare school moest ik een uur fietsen. En weer een uur terug natuurlijk. Mijn ouders dachten er niet eens aan ons te brengen. Bovendien durfde mijn moeder geen auto te rijden.

Op vakantie in Japan.
Volledig scherm
Op vakantie in Japan. © Niek Druijff

Een ouderwets verregende zomer

Nu woon ik in Singapore. Het bosje van mijn ouders is immens ver weg. Fietsen rond ons huis is streng verboden, laat staan een crossbaan maken. De kinderen lopen altijd in schone kleren en ze worden naar school gebracht met een busje. Alles is schoon en keurig. Niet bepaald de omgeving waar je echte mannen kweekt.

Nou kan ik me enorm irriteren aan, vooral, de wijze waarop Nederlandse kinderen gepamperd worden. Ouders willen een geplaveide weg naar de toekomst dus als het kroost een hobbel tegenkomt gaat Pietje huilie huilie doen. Om dat te voorkomen heb ik voor onze vakantie de dichtstbijzijnde bestemming opgezocht met het klimaat van een ouderwets verregende Hollandse zomer. Dat bleek het noorden van Japan, vlakbij Rusland. Voor de broodnodige ontbering moesten we dus daarnaartoe.

Twee weken lang hebben we de zon weinig gezien. Het regende veel. Ons vervoer was de buurtbus en trein, dus de kinderen moesten sjouwen en veel wachten. Ontbijten met koolsoep, plakrijst en een rauw ei. Maar we hebben gefietst. Zijn vies geworden. Hebben het koud gehad. Vuurtje gestookt. Hutten in het bos gemaakt. En, ó gelukzaligheid; er was zelf een keer een stuur in een buik. De blauwe plek zit er nog!

Bij de zoveelste bushalte wees ik ze op een paar kraanvogels die overvlogen. ,,Mooi hoor papa, maar mogen we alsjeblieft weer terug naar Singapore. Ik heb het zóóó koud.” Ik heb nog een hoop te doen.

Niek Druijff
Volledig scherm
Niek Druijff © Privé archief

Lees hier zijn column van vorige week terug: ‘De tijd lijkt als vloeibare massa door mijn vingers te glippen. Net als zakje smurfensnot.

Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video tips over hoe je op vakantie gaat zonder je werk mee te nemen. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!