Volledig scherm
Minke Verdonk © Intermediair

'Een carrière en gehandicapt kind gaan wél samen'

PodcastWie een kind met een beperking krijgt, ziet alle carrièreplannen al in duigen vallen. Is dat schrikbeeld terecht? Niet per se, weet Minke Verdonk uit ervaring. Als orthopedagoog werkt ze met ‘zorgintensieve’ kinderen én ze is moeder van zoon Casper (10) met een zware spastische beperking. 

In deze podcast van work-life platform Intermediair vertelt ze hoe het is om die zorg en werk te combineren. Een carrière: die heeft Minke zeker. Ze was voor de geboorte van haar zoon onderzoeker maar het projectmanagement dat daarbij hoorde, kon niet in twee werkdagen per week. Ze besloot zich professioneel te specialiseren in gehandicapte kinderen, en neemt daarin haar persoonlijke ervaring als moeder mee.

Nu is ze trainer, adviseur, organiseert congressen en schrijft adviesboeken voor ouders en hulpverleners. Alles in haar zelf georganiseerde tijd. En ja, ook zij komt vaak tijd tekort. Is het niet egoïstisch, zeggen sommige mensen, dat ze ook voor zichzelf kiest? ,,Werk is een buffer, een plek waar ik mezelf kan zijn’" zegt ze. ,,Als je te ver van jezelf af raakt, wie word je dan?"

Natuurlijk is de combinatie zwaar. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ouders van een kind met een beperking minder gaat werken en dat 60 procent een burn-out krijgt. Het zijn niet alleen de vele uren zorg, ziekenhuisbezoek en het rekening houden met de rolstoel. Het is ook de emotionele impact, het verdriet om wat nooit zal kunnen. Van een tegenslag thuis kun je ook op kantoor uit balans zijn.

Maar Minke weet ook welke meerwaarde zulke ouders te bieden hebben. In hun schaarse werktijd kiezen ze veel bewuster voor het werk dat ze willen doen. Ze zijn voor werkgevers heel betrokken werknemers.

En je bedenkt het niet, maar door hun kind trainen ze heel bruikbare competenties. Minke heeft met twintig verschillende hulpverleners te maken, van de speciale school tot de rolstoelenmaker. ,,Inmiddels kan ik heel snel schakelen, goed anticiperen, aansturen, overleggen, plannen. En ik kan nu heel diplomatiek zijn om dingen voor elkaar te krijgen."

Luister de podcast hierboven!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl 

 1. Esmee Sijnesael keerde terug naar Zeeland: ‘Geen pizza meer op dinsdagavond was wel even wennen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Esmee Sijnesael keerde terug naar Zeeland: ‘Geen pizza meer op dinsdag­avond was wel even wennen’

  MIDDELBURG - Net als tientallen andere provinciegenoten vertrok Esmee Sijnesael na haar middelbare school uit Zeeland naar de grote stad. Het werd Breda, waar ze als 17-jarige aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design begon. Waar veel van haar leeftijdsgenoten Zeeland definitief vaarwel zegden, keerde de Zeeuws-Vlaamse na haar studie meteen terug. ,,Het had ook anders kunnen lopen, maar ik voel me thuis in Zeeland. Ik ben toch echt een Zeeuw.”
 2. Perry Kentin had Zeeland bijna verlaten: ‘Mijn zwemspullen liggen altijd op de achterbank’
  PREMIUM
  Werken in Zeeland

  Perry Kentin had Zeeland bijna verlaten: ‘Mijn zwemspul­len liggen altijd op de achterbank’

  GOES - Vakanties gaan altijd te snel voorbij. Voor je het weet, sta je weer in de rij van de koffieautomaat. En verdwijnt dat relaxte gevoel als sneeuw voor de zon. Toch hoeft dat niet. Ondernemer Perry Kentin (43) uit Goes bouwt dagelijks een relaxmomentje in. ,,Mijn zwemspullen liggen altijd op de achterbank van de auto. Dat is het mooie van Zeeland. Je kunt overal wel een duik maken.”