Volledig scherm
© Shutterstock

Deze teamcoach legt uit hoe je wél goed met elkaar samenwerkt

PodcastAls team kun je veel successen behalen, maar in de praktijk werken de meeste mensen helemaal niet zo soepel samen. Teamcoach Peter van Dijk legt in deze podcast van work-lifeplatform Intermediair uit hoe collega’s in een team de valkuilen kunnen vermijden. En hoe ze de vruchten kunnen plukken van elkaars inbreng.

Allereerst: wanneer ben je eigenlijk een echt team met je collega’s? Je begint je baan op een bepaalde afdeling, iedereen heeft z’n specifieke taken en je gaat aan de slag. Grote kans dat je niet meer bent dan een groep individuen op de werkvloer met eigen targets en belangen om te presteren.

Maar echt teamwork, daar is meer voor nodig. Volgens Van Dijk bestaat het ideale team uit ongeveer acht mensen. Dan kan iedereen nog ieders verschillende kwaliteiten zien en respecteren. Van Dijk: ,,Als het dan klikt, zijn mensen heel gefocust op wat ze samen willen realiseren en beleven ze er plezier aan. En in de groep zelf werkt het ook, omdat mensen elkaar insluiten en niet uitsluiten. Teams gaan over inhoud én de groep zelf."

Echter, de werkvloer is soms net als op de kleuterschool: niet iedereen mag meedoen. Wie kent niet die collega die altijd minder spreektijd krijgt in vergaderingen en wiens grapjes om zeep worden geholpen? Zijn of haar werk kan waardevol zijn, maar de groep laat diens bijdrage soms niet tot zijn recht komen.

Kortom: in een team moeten doel en taakverdeling helder zijn, maar cohesie en vertrouwen zijn er niet vanzelf. Je moet (als teamleider bijvoorbeeld) aandacht hebben voor de relaties en die onderhouden. Van Dijk: ,,Een conflict tussen Kees en Piet kost het team veel energie. Mensen vormen coalities, belangen en macht spelen op. Bespreek in vergaderingen dan niet alleen de inhoud maar stel eens een relationele vraag: Kees, waarom heb je eigenlijk zoveel kritiek op Piet? Benoem die olifant in de kamer."

Beluister de podcast met Peter van Dijk hier.

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl