Volledig scherm
© Shutterstock

Cao-loonstijging op hoogste niveau in jaren: ‘Werd weleens tijd’

De loonstijging in cao-afspraken is vorige maand op het hoogste niveau uitgekomen sinds de crisis ruim 10 jaar geleden. Volgens werkgeversorganisatie AWVN zijn in mei 26 cao’s afgesloten. Daarin werd gemiddeld een loonstijging overeengekomen van 2,96 procent.

De hoeveelheid cao’s die werkgevers met vakbonden overeenkomen verschilt sterk van maand tot maand. Toch lijkt er de laatste tijd bij de afgesproken loonsverhoging duidelijk een stijgende trend waar te nemen. Volgens AWVN komt dat door de aangetrokken economie.

5 Procent

Overigens was de afgesproken loonstijging nog ver verwijderd van de looneis van vakbond FNV, die dit jaar bij onderhandelingen inzet op plussen van 5 procent. In een reactie op de AWVN-cijfers in De Telegraaf  benadrukt cao-coördinator Zakaria Boufangacha van FNV dat de bond hard voor de loonstijgingen moet strijden.

,,We hebben nog geen werkgever meegemaakt die uit zichzelf een eerlijke loonsverhoging bood. Verder zien we ook dat in sectoren waar het minimumloon wordt betaald, zoals in de horeca en distributiecentra, de lonen laag blijven en nauwelijks meestijgen met de prijzen.”

Krapte

Quote

De prijsstij­ging zit ook tegen de 3 procent aan, dan houd je onder de streep dus niets over

Peter Hein van Mulligen

In het eerste kwartaal van het jaar stegen de cao-lonen nog ‘maar’ met 2,2 procent, meldde het CBS eerder. De stijging van de consumentenprijzen (kort gezegd: inflatie) was groter; die bedroeg 2,5 procent. ,,Je zou denken dat werkgevers in deze tijden van krapte juist de portemonnee trekken om mensen aan zich te binden’’, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Volgens Jannes van der Velde, woordvoerder van AWVN, is de stijging geen eenmalige opleving maar ‘een trend’. ,,Als de economie aantrekt, zie je pas na een tijdje hogere loonafspraken. Onderhandelaars kijken eerst wat er gewenst en mogelijk is. Het duurt maanden voor alle partijen akkoord zijn met een cao. Bovendien lopen veel cao’s nog. Pas als die eindigen, wordt er opnieuw onderhandeld.” Volgens Van der Velde zullen we straks, als de economie terugzakt, ook zien dat de loonafspraken in eerste instantie op dit niveau blijven. ,,Begin dit jaar spraken we al de verwachting uit dat de cao-lonen de 3 procent zouden aantikken. Of ze verder zullen stijgen, daarover doen wij geen uitspraken.” 

Het Centraal Planbureau voorziet ook dat de lonen dit jaar en volgend jaar stijgen, in 2019 met 2,7 procent, in 2020 met 2,3 procent. Maar wat ook stijgt, zijn de prijzen, benadrukt Van Mulligen. ,,De prijsstijging zit tegen de 3 procent aan, net als de lonen, dan houd je onder de streep dus niets over.” Dat de lonen nu pas in de lift zitten, vindt de econoom wel laat. ,,Er is al twee jaar krapte op de arbeidsmarkt, ieder kwartaal komen er 50.000 banen bij. Het werd weleens tijd dat de lonen stegen.” 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!