Volledig scherm
© Shutterstock

'Burn-out is geen aanstelleritis'

De burn-out, dat is toch iets van de laatste jaren? Een modeverschijnsel dat wel overwaait? Helaas: ,,Al honderd jaar geleden werd gezegd dat een hoge werkdruk leidde tot 'zenuwziekte' en zelfs krankzinnigheid'', zegt deskundige Toon Taris.

Kende jij twintig jaar geleden ook bijna niemand met een burn-out en is dat aantal mensen sindsdien fors toegenomen? Dat voedt het idee dat een burn-out een modeverschijnsel is, en de daarbij horende associatie dat het dan ook op zijn minst wel een beetje om aanstelleritis moet gaan. Toch is dat niet zo.

,,De term burn-out wordt pas sinds de jaren zeventig met enige regelmaat gebruikt'', zegt Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd op het gebied van burn-out. ,,In die zin zou je kunnen zeggen dat het iets van de laatste veertig jaar is. Maar voor die tijd kwam wat we nu een burn-out noemen ook voor, alleen noemden ze het toen bijvoorbeeld 'overspanning' of 'surménage'. Al honderd jaar geleden werd gezegd dat een hoge werkdruk leidde tot 'zenuwziekte' en zelfs krankzinnigheid.''

Meer weten over de misvattingen rond de burn-out? Het hele artikel lees je hier op work-lifeplatform Intermediair. 

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl 

  1. Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen
    PREMIUM

    Hoe je goedbedoel­de hulp als vrijwilli­ger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

    Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?