Personeelsleden die elkaar en anderen kussen? Mag niet meer bij Duma, zo lang het coronavirus om zich heen grijpt
Volledig scherm
Personeelsleden die elkaar en anderen kussen? Mag niet meer bij Duma, zo lang het coronavirus om zich heen grijpt © Kos

Belgisch bedrijf verbiedt personeel te zoenen vanwege corona: ‘Enkel knikken en glimlachen’

Het Kortrijkse bedrijf Duma neemt opmerkelijke maatregelen in een poging om het coronavirus buiten de deur te houden. ,,Onze honderd personeelsleden mogen niet meer kussen. Ook handen geven mag niet meer. Overdreven? Gezond boerenverstand”, zegt bedrijfsleider Stephan Debrabandere.

Duma, gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van heftrucks en machines voor bouw en industrie, stelde dinsdag een nieuw intern reglement in werking. Kusjes geven en handjes schudden mag niet meer. Tijdelijk, zo lang het niet duidelijk is hoe hard corona zal toeslaan en hoe gevaarlijk het virus kan worden. 

Duma heeft een hoofdkantoor in het Belgische Marke, Franse vestigingen in Duinkerken en Parijs en depots in België en Frankrijk. ,,We doen internationaal zaken met mensen uit tal van windstreken, zoals Hongaren, Polen en Chinezen”, vertelt Stephan Debrabandere. ,,We verwachtten deze week zelfs mensen uit het noorden van Italië, maar die mogen voorlopig niet komen. Waakzaam zijn is de boodschap, om te vermijden dat we in contact komen met een besmet persoon en ons bedrijf enkele weken in lockdown moet. We voeren tijdelijk het Japanse systeem in. Dat is elkaar en anderen enkel vriendelijk begroeten, door te knikken en te glimlachen. Hoe onze honderd personeelsleden reageren? Met een glimlach, ze snappen het wel. Het is nu beter om voorzichtig te zijn.”