Bedrijf daagt werknemers uit: zes maanden niet roken en drinken en je krijgt 10.000 euro

Een halfjaar niet roken én niet drinken: dat voornemen belandt bij veel mensen direct op de stapel ‘onhaalbaar’. Maar niet bij ondernemer Paul van den Berg van TriStar Industries in Roosendaal. Niet alleen deed hij zelf een half jaar lang alcohol en nicotine in de ban, hij wist ook nog eens vier werknemers over te halen om mee te doen. 

Het voornemen om een halfjaar te stoppen met drank en sigaretten heeft hij de ‘182,5 day Challenge’ genoemd (de helft van 365 dagen). ,,Ik zag wat alcohol en roken met mensen doet, ook met mezelf. Daar baalde ik van. Om aandacht te vragen voor het probleem heb ik de challenge bedacht’’, vertelt Van den Berg.

Als bonus heeft hij 10.000 euro in het vooruitzicht gesteld aan de vier werknemers die zich spontaan hebben aangesloten. Zelf deelt hij niet mee in de pot. Maar: hoe weet je zeker dat er in die zes maanden niet stiekem een sigaretje is gerookt of een wijntje is gedronken? Via verslavingskliniek Novadic Kentron kwam Van den Berg op het spoor van Be-Responsible, dat organisaties helpt met alcohol- en drugsvrij werken.