Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
met podcastDe Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis.
Lekken, het schenden van een ambtsgeheim: oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag worden er ook van verdacht vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur te hebben gedeeld met anderen.
De bevriende vastgoedondernemers en partijsponsors ontvingen geheime stukken over het te bouwen cultuurpaleis Amare in Den Haag, stelt het OM. Waarom, wil de rechter weten op dag vier van de corruptiezaak rond de lokale partij van Den Haag.
Volgens oud-wethouder Guernaoui fungeerden Michel Zaadhof en Edwin Jansen met anderen als de partijtop van Hart voor Den Haag. De twee maakten al deel uit van de klankbordgroep, het clubje sponsors en partijleden dat tijdens de onderhandelingen over het nieuwe stadsbestuur meedachten met de onderhandelaars van de grootste partij van Den Haag.
Witheet
Van de wethouders kregen ze een paar weken later de geheime informatie over het Haagse cultuurpaleis. Dat werd nog eens elf miljoen euro duurder dan al in de onderhandelingen met de andere partijen was besproken. ,,Ik was witheet”, zegt De Mos in de rechtszaal. ,,Ik zag die kwestie als een verlengde van de coalitie-gesprekken. Daarom deelde ik die informatie”.
Volgens Guernaoui praten stadsbestuurders geregeld over vertrouwelijke informatie met hun partij. Een van de rechters is kritisch: ,,U vindt fractieoverleg hetzelfde als overleg met adviseurs en partijsponsors?” zo vraagt ze zich af.
De mannen van de klankbordgroep kunnen op dat moment gezien worden als de partijtop van Hart voor Den Haag, meent oud-wethouder Guernaoui. ,,Ons bestuur was erg onervaren, de fractie was net begonnen. Daarom waren zij op dat moment eigenlijk ons bestuur”, zegt hij. De rechter: ‘De partijtop? ,,Ja, je kunt ze op dat moment zien als onze partijtop”.
Verstrengeling
Na een soms emotionele eerste week kijkt de rechter deze dag nogmaals naar de verstrengeling tussen de partijtop en de broers Akyol van het zalencentrum Opera. Volgens het OM spanden De Mos en de ondernemers samen: in ruil voor 50.000 euro aan donaties kregen de broers voorrang en voordeel, inclusief nachtvergunningen.
Maar De Mos en de ondernemers stellen dat zij slechts toevallig iets hadden aan de politieke plannen die goed waren voor de héle stad. De rechter zei vorige week wel: ,,Iedereen profiteert, maar uw partijsponsor ook.” De Mos counterde toen: ,,Is dat een probleem?” De rechter: ,,Hier wel. U bent hier op verdenking van omkoping en corruptie.”
Luister ook onze podcastserie O, o, De Mos. Aflevering 1 tot en met 5 zijn te beluisteren, aflevering 6 volgt op of rond 9 februari.
Dinsdag begint het OM met zijn feitenrelaas en onderbouwing van de strafeis, die dan op woensdag uitgesproken wordt. Volgende week houden de advocaten van de verdachten hun pleidooien, rond half maart zal de rechter uitspraak doen, is de verwachting.
Waar draait de corruptiezaak om en wie zijn de verdachten? Lees hier ons overzichtsartikel.
De cruciale vraag in deze zaak is: is er een causaal verband tussen de partijdonaties van de ondernemers en de diensten van de politiek? Vaststaat dat er gedoneerd is door de verdachte ondernemers en duidelijk is ook dat De Mos zijn best voor hen deed (‘dingen regelde’), concludeerde rechter Jacco Janssen vorige week. ,,Dus wij moeten een oordeel gaan geven of er een relatie is tussen die twee stromen, tussen de stortingen en de geleverde diensten. De discussie hier gaat over dat causale verband.”
Maar dat is er dus niet, stelt De Mos steeds: ,,Dat verband is er nooit.”
De politici en ondernemers worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, ambtelijke corruptie en omkoping.
Of abonneer je op de podcast via het icoontje van je podcast-app
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VERKIEZINGEN
TERUGLEZEN| Unicum: BBB als eerste partij ooit grootste in alle provincies geworden
BBB heeft de landelijke zegetocht compleet gemaakt met winst in provincie Utrecht. Daarmee is de partij de grootste in alle provincies. Dat een partij in álle provincies de grootste is, kwam niet eerder voor. De partij stormt met 16 zetels de Eerste Kamer binnen. GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen op 15 zetels. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Rutte-show levert toch weer ‘prima’ uitslag op, vindt de VVD
De VVD-campagne draaide wederom geheel om leider Mark Rutte, hoeveel kritiek er inmiddels ook aan hem kleeft. Dat lijkt geen misrekening: de partij lijkt de tweede van het land te blijven. Wel ziet het BBB, tot nu genegeerd door de VVD, voorbij gaan.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’. -
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.