‘We’ falen niet rond sancties tegen Russen, beweert minister Hoekstra
Traag, voorzichtig, rommelig. De kritiek op hoe (en hoe snel) ons land sancties instelde tegen Rusland was fel. Maar volgens de speciaal aangestelde ‘sanctie-tsaar’ Stef Blok heeft Nederland niet zitten slapen.
De cijfers lopen nog niet erg op. Sinds de Russische inval heeft Nederland voor 632 miljoen euro aan Russisch geld bevroren, zo meldde minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gisteren. Dat is ‘slechts’ 116 miljoen meer sinds de laatste rapportage.
Klopt het beeld dan toch dat Nederland te traag is met het uitvoeren van sancties en sluizen Russen nog steeds ongezien hun geld weg? Nee, zegt de speciaal aangestelde oud-minister Stef Blok, die is aangetrokken om het over tal van ministeries verdeelde sanctiebeleid te ‘stroomlijnen’.
Critici in de Tweede Kamer wijzen erop dat andere landen als Frankrijk (22 miljard) en Italië (800 miljoen) hogere cijfers scoren. ‘Onacceptabel’ en ‘gênant’, schamperde een deel van de Tweede Kamer. Maar volgens Blok is dat beeld niet terecht. Ja, Nederland heeft zo’n 488 brievenbusfirma’s aan de Zuidas met Russische eigenaren. Maar: die zijn niet per se in handen van de pakweg 1100 Russen op de sanctielijst. En het gaat vooral om holdings, de fabrieken, het geld: alles staat vaak in andere landen. Er vloeit misschien één of twee keer per jaar geld door de brievenbusfirma’s, wanneer dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. En dat gebeurt niet meer sinds de sancties.
Hoekstra durft dan ook in een brief aan de Kamer te zeggen dat ‘spoedig’ en ‘naar behoren is gehandeld’. En dat er ‘geen sprake lijkt te zijn van substantiële niet-bevroren bezittingen’. Er zijn ook ‘geen aanwijzingen’ dat na het instellen van sancties ‘nog snel geld is weggesluisd’.
Punt van zorg is nog wel dat ingewikkelde bedrijfsconstructies verborgen kunnen houden wie de échte eigenaren van bedrijven zijn. Hier loopt nog onderzoek naar, aldus Hoekstra.
Vraag blijft overigens wel: wordt Rusland wel geraakt door de huidige sancties? Volgens het IMF krimpt de Russische economie dit jaar met 8,5 procent. Maar tegelijk verdient Rusland nog steeds 800 miljoen euro per dag (!) aan de verkoop van gas en olie aan de EU. Plannen om dat te staken zijn nog weifelend. Veel lidstaten hebben nog te weinig alternatieven.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging op vrachtwagen
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Partijen vervuilen de rol van de Eerste Kamer
De leden van GroenLinks en PvdA hebben besloten de eerste stap richting een partijfusie te zetten. Prima dat partijen beter gaan samenwerken, maar dat ze beginnen bij de Eerste Kamer is de verkeerde volgorde. De senaat hoort geen politiek orgaan te zijn, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUMGascrisis1
Na alarmerende signalen besloot Jetten tóch tot noodmaatregel: ‘Succes ermee, Rob!’
Lang hoopte minister Rob Jetten dat de kolencentrales uit konden blijven. Maar toen ook Duitsland in de problemen kwam, was er geen houden meer aan. -
OM zet ‘massa-aangifte’ tegen De Jonge niet door: geen strafbare feiten
Het Openbaar Ministerie gaat de zogenoemde massa-aangifte tegen Hugo de Jonge niet verder onderzoeken. De Jonge werd ervan beschuldigd als demissionair coronaminister bedreigende uitspraken te hebben gedaan richting Nederlanders die geen coronaprik hebben gehaald. Volgens het OM is er geen sprake van een strafbaar feit. -
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM.