Volledig scherm
Een Nederlandse verkoopsite van de Chinese webwinkelgigant AliExpress. © ANP XTRA

VVD: Stel verkoopsites van buiten EU aansprakelijk voor slechte producten

Verkoopsites van buiten de EU moeten aansprakelijk gesteld kunnen worden bij verkoop van slechte producten, nu de buitenlandse onderneming erachter steeds door de mazen van het net weet te glippen. De VVD vraagt het kabinet hiernaar onderzoek te doen. 

,,Het kan toch niet zo zijn dat een kabel van een Chinees bedrijf spontaan in de fik vliegt omdat die niet is goedgekeurd, en dat ik als consument dan nergens verhaal kan halen omdat die onderneming hier geen vestiging heeft", zegt VVD‘er Van Haga tegen deze site.   

Momenteel zijn internetplatforms als de Chinese webwinkelgigant AliExpress niet gehouden aan de Nederlandse en Europese consumentenregels, omdat ze de producten die ze verkopen niet zelf maken, importeren of verspreiden. Distributie gebeurt bijvoorbeeld door TNT of PostNL, waarmee ze deals maken om de pakketjes voor hen te bezorgen.
Volgens Van Haga maken talloze verkoopsites uit verre landen hier misbruik van. ,,De wet moet op dat punt gemoderniseerd worden.”

Enkele maanden terug meldde de Consumentenbond nog dat AliExpress verkoopvoorwaarden zou hanteren die in strijd zijn met Europese consumentenregels. Zo kunnen klanten niet in eigen land hun gelijk halen of een product binnen 14 dagen terugsturen zonder opgaaf van reden.    

De VVD wil nu weten van het kabinet in hoeverre het opleggen van boetes aan dergelijke platforms bij geconstateerde overtredingen ‘mogelijk dan wel wenselijk’ is. Ook zitten de liberalen te wachten op het voorstel tot wetswijziging. Zodat er beter gehandhaafd kan worden.