VVD en D66 bespreken maandag hoofdlijnen akkoord met Hamer
VVD en D66 zijn het nagenoeg eens over een stuk dat de basis moet vormen voor een regeerakkoord. Maandag zal informateur Mariëtte Hamer partijleiders Mark Rutte en Sigrid Kaag uitnodigen voor een gesprek. Dan wordt onder meer besproken hoe andere partijen kunnen aanhaken bij het vervolg van de formatie.
De twee partijen kregen van Hamer eerder de opdracht om een soort basisplan te schrijven, waar andere partijen later nog bij kunnen aanhaken voor echte onderhandelingen. Die proeve van een akkoord is nu bijna gereed. In een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp meldt Hamer dat er vanaf begin volgende week al met andere partijen gesproken kan worden.
De informateur wil met de fracties kijken of de hoofdlijnen waar VVD en D66 elkaar op hebben gevonden nader kunnen worden uitgewerkt. Over het stuk zal nog onderhandeld moeten worden, want VVD en D66 hebben hebben coalitiepartners nodig voor een meerderheid in het parlement. Het stuk dat is opgesteld, bevat volgens Hamer ‘bouwstenen’ voor een regeerakkoord.
Telefoon- en mailverkeer
CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie zijn sinds het ingaan van de zomer nog in beeld om formatieonderhandelingen met VVD en D66 te kunnen starten. Het is nog niet duidelijk of Hamer deze partijen gezamenlijk of apart zal uitnodigen. ,,Afhankelijk van het verloop van deze gesprekken moet er binnen afzienbare tijd duidelijkheid komen met welke partijen verdere onderhandelingen kunnen worden voortgezet", aldus Hamer.
Sinds afgelopen maandag hebben VVD en D66 de onderlinge gesprekken informeel hervat, nadat de formatie enige weken stil had gelegen vanwege een ingelaste zomerstop. Rutte en Kaag hebben elkaar nog niet fysiek getroffen, stellen betrokkenen. Wel was er informeel contact via telefoon- en mailverkeer tussen beide kampen. Hamer schoof af en toe ook aan via een videoverbinding vanaf haar vakantieadres.
Het is de vraag of het stuk dat VVD en D66 hebben geschreven gedeeld zal worden met de buitenwacht. Ingewijden lieten eerder de verwachting doorschemeren dat dit niet het geval zal zijn.
Kamer terug van reces
Kamervoorzitter Bergkamp had Hamer woensdag gevraagd om de Kamer te berichten over de stand van zaken in de formatie. Een aantal partijen, de PVV voorop, willen graag op korte termijn in debat over de voortgang, maar een meerderheid wil eerst het eindverslag van Hamer afwachten. Dat komt volgens ingewijden pas gereed als duidelijk is welke partijen echt willen gaan formeren.
Officieel komt de Kamer pas begin september weer bijeen, maar volgende week komt men sowieso terug van reces om te debatteren over het coronabeleid. De verwachting is dat ook voor een debat over de formatie het reces zal worden onderbroken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer. -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken.
-
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat.