Volledig scherm
De Amerikaanse ambassade benadrukt dat de Verenigde Staten al langer tot op het hoogste niveau aandringen bij het Nederlandse kabinet om ‘onze’ jihadisten terug te halen. © Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

VS wil Nederlandse Syriëgangers wel ophalen

De Verenigde Staten lijken Nederland te willen helpen bij het terughalen van IS-gangers uit Syrië naar Nederland. ,,Wanneer het Nederlandse kabinet hulp vraagt voor de repatriëring, heeft zo’n verzoek onze volledige aandacht’’, zegt een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade.

Quote

Wanneer het Nederland­se kabinet hulp vraagt voor de repatriëring, heeft zo’n verzoek onze volledige aandacht

Woordvoerder Amerikaanse ambassade

De Verenigde Staten dringen er al langer bij Nederland en andere Europese landen op aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en landgenoten terug te halen uit Syrië om ze thuis te berechten. Het kabinet voelt daar echter niets voor en stelt zich op het standpunt dat we niemand gaan ophalen omdat dat ‘te gevaarlijk is’. De VS wil daarom eventueel wel helpen. Daarmee wordt het lastiger voor het kabinet om ‘nee’ te blijven zeggen.

Dat het de Verenigde Staten ernst is, bleek afgelopen voorjaar. Toen repatrieerde het Amerikaanse leger ruim honderd Kosovaren en bracht ze over naar de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Daar zal de Kosovaarse overheid een deel van hen vervolgen. De VS heeft nog veel troepen in Syrië, maar wil hun aanwezigheid afbouwen.

Weeskinderen

Nederland worstelt al een tijd met de Nederlandse jihadisten in Syrië. In gevangenissen en detentiekampen in Noord-Syrië bevinden zich volgens de AIVD nu zo’n 55 volwassenen en 85 kinderen. Ook zijn er nog zo’n 75 Nederlanders die nog steeds aan de strijd meedoen of zich elders in Syrië ophouden.

Vorige maand werden twee jonge weeskinderen van IS-strijders uit het noorden van Syrië gehaald. Het kabinet bezwoer direct dat dat een uitzondering was. Het ging om twee peuters van wie de rechter de voogdij had toegewezen aan de Nederlandse jeugdzorg. Frankrijk ging met een eigen, zwaar beveiligde missie het gebied in waar wij op konden meeliften. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) herhaalde daarna nog een keer dat Nederland geen Syriëgangers gaat halen uit onveilig gebied.

Druk

De Amerikaanse ambassade benadrukt dat de Verenigde Staten al langer tot op het hoogste niveau aandringen bij het Nederlandse kabinet om ‘onze’ jihadisten terug te halen. Volgens de Amerikanen kunnen we de Koerden in Noord-Syrië, die nu met de IS-aanhangers opgescheept zitten, er niet voor op laten draaien.

De druk is groot. Ook hebben de Amerikanen het kabinet gevraagd om troepen te leveren voor het instellen van een bufferzone tussen Koerdisch gebied en de rest van Syrië en de Turkse grens. Het kabinet heeft dat nog in overweging.