VS en Israël vaccineren ook kinderen onder de twaalf, maar kabinet wil nu geen grote prikcampagne
Het kabinet wil vooralsnog geen grote vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Het aantal besmettingen loopt fors op onder jonge kinderen. Toch wil minister De Jonge het Pfizer-vaccin eerst beschikbaar stellen voor de groep met medische problemen. Andere landen kiezen wel voor een grote prikronde voor jonge kinderen.
België begint na goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA ‘zo snel mogelijk’ met het inenten van jonge kinderen, meldde Het Nieuwsblad gisteren. Ook Israël heeft daarvoor onlangs groen licht gegeven en in de Verenigde Staten zijn al 2,6 miljoen Pfizer-prikken gezet bij kinderen tot 12 jaar. Maar Nederland begint er nog niet aan.
Over een maand komen wel 42.000 speciale doses van het Pfizer-vaccin binnen voor kinderen. Die worden gereserveerd voor de groep met heftige medische problemen, zij kunnen ernstig ziek worden na besmetting met het coronavirus. Eerst moet de Gezondheidsraad adviseren over de precieze inzet.
Het aantal besmettingen onder kinderen in de basisschoolleeftijd stijgt ondertussen hard. In de groep van 5 tot 9 jaar nam het aantal infecties toe met bijna 85 procent, in de leeftijd 10 tot 14 jaar steeg dat met 76 procent. Deskundigen pleiten daarom voor een langere sluiting van scholen tijdens de kerstvakantie.
Advies wegen
Vaccinatie zou ook een effect kunnen hebben. Daarom dringen ook Kamerleden van VVD en D66 aan op een besluit hierover. ,,De basisscholen bevatten behoorlijk wat besmettingshaarden”, zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries. En D66-er Jan Paternotte zei: ,,Ouders zien uitbraken op basisscholen. Als de Gezondheidsraad er geen bezwaar tegen heeft, zou het dan niet logisch zijn om al die ouders in ieder geval de keuzevrijheid te bieden?”
Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wil vooralsnog geen massale prikcampagne, zoals voor 12-plussers al wel loopt. ,,Ik ben er niet op voorhand een voorstander van om het voor alle kinderen te doen. Maar ik wil gewoon het advies van de Gezondheidsraad wegen”, zei hij tijdens het coronadebat dinsdag. En tijdens de coronapersconferentie vrijdag zei De Jonge: ,,Als iedereen boven de twaalf doet wat gevraagd wordt, hoeft het onder de twaalf niet.”
De EMA keurt naar verwachting deze week het Pfizer-vaccin goed. De experts van de Gezondheidsraad zullen zich daarna buigen over de zogenoemde ‘nut-risicoverhouding’ van een prik voor jonge kinderen. Zij worden zelden erg ziek na een infectie. De vraag is dan of er een belang voor het kind zelf is om de inenting te nemen, of alleen een belang voor het collectief. Dat wordt dan weer afgezet tegen mogelijke bijwerkingen.
,,Wij zijn geen voorstander”, zegt OMT-lid en kinderarts Károly Illy namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. ,,Kinderen van 5 tot 12 jaar lopen heel weinig kans op ernstige Covid-19, MIS-C (een ernstige ontstekingsreactie die optreedt na corona-infectie, red.) of long covid. Vaccineren doe je enkel omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet namen, door niet voldoende afstand te houden of zich niet te laten vaccineren.”
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA. -
1
11.000 mensen vinden iets van spoorlijn die misschien nooit wordt aangelegd: ‘Participatie heeft keerzijde’
Maar liefst 11.000 Nederlanders hebben meegedacht over de Lelylijn voordat überhaupt duidelijk is of deze er wel of niet komt. Nooit eerder werden burgers op zo'n grote schaal betrokken bij een overheidsproject. Al heeft inspraak ook een keerzijde: ,,Soms leidt het tot meer onbegrip.’’ -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Besmettingen op basisscholen lopen op: honderden leerlingen zitten thuis
VLISSINGEN - Honderden Zeeuwse kinderen zitten thuis vanwege coronabesmettingen op hun basisschool. Steeds meer klassen moeten in quarantaine, omdat het aantal positieve tests onder leerlingen en leerkrachten blijft stijgen. Schoolleiders maken zich zorgen. ,,Waar gaat dit naartoe?”
-
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
1
Landbouwminister wil nieuwe norm: maximaal aantal koeien per weiland
Een speciale nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare weiland moet gaan bepalen hoeveel dieren boeren nog mogen houden op hun bedrijf. Deze nieuwe norm - de zogenoemde ‘graslandnorm’ - maakt deel uit van de conceptekst die rondgaat over het Landbouwakkoord.Den Haag