Portret van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet (links) en Henk Otten, de (toen nog) nieuwe lijsttrekker voor de Eerste Kamer van hun partij.
Volledig scherm
PREMIUM
Portret van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet (links) en Henk Otten, de (toen nog) nieuwe lijsttrekker voor de Eerste Kamer van hun partij. © ANP

Van partijbaron tot paria

Om de ruzie in de partijtop van Forum voor Democratie te bezweren, is medeoprichter Henk Otten volledig op een zijspoor gezet. Hij mag, na nederige excuses, blijven, maar wordt geen fractieleider in de Eerste Kamer.

Van partijbaron tot paria: Henk Otten is in luttele dagen ver afgegleden in de hiërarchie binnen Forum voor Democratie. Na dagen van openlijke ruzie en moddergooien tussen partijleider Thierry Baudet en medeoprichter Henk Otten, werd zondag een bezweringsformule gevonden. Hij blijft bij de partij, maar een eind weg van de partijtop.

Sinds Otten in NRC uithaalde naar Baudet dat deze een te ‘rechtse’ koers vaart met zijn uitspraken (‘boreaal’), stond de partij onder hoogspanning. Een getergde Baudet liet weten dat Otten ‘een greep’ uit de partijkas had gedaan van ruim 30.000 euro en was sindsdien bezig om Otten uit het partijbestuur te krijgen. Die weigerde op te stappen, waardoor de zaak verder verzuurde. Uiteindelijk boog Otten: hij stapte na het bekendmaken van de ‘greep’ op, want er was nu ‘karaktermoord’ gepleegd.

Maar omdat Otten ook gekozen gaat worden in de Eerste Kamer, zweerde de wond nog lelijk. Baudet kon dát niet meer verhinderen, de lijst was al afgegeven bij de Kiesraad.