Toch onafhankelijk onderzoek naar coronabeleid kabinet
Er komt toch een tussentijds onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. De coalitie stemde vanmiddag onverwacht in met het voorstel van de PvdA, dat ook door de gehele oppositie gesteund werd.
Een andere belangrijke motie, over salarisverhoging voor zorgpersoneel, eindigde opnieuw in een gelijke uitkomst, maar wordt opnieuw in stemming gebracht.
Het kabinet gaf eerder al via een Kamerbrief gehoor aan de oproep van de voltallige oppositie om nog deze zomer een kort onderzoek te laten houden naar de coronacrisis. Vorige week stemde de regeringscoalitie nog tegen die oproep, maar door de toezegging konden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de motie alsnog steunen.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) is op verzoek van het kabinet al bezig met onderzoek en vorige week vond het kabinet een tweede onderzoek daarom onnodig en voorbarig. Maar nu vraagt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) toch een aantal deskundigen om te kijken wat er beter kan en wat we zouden kunnen leren van de corona-aanpak in andere landen. Voor 1 september moeten er ‘concrete aanbevelingen’ liggen. De Jonge wil ‘geen vuistdik rapport’.
Welke deskundigen zullen worden ingezet, is nog onduidelijk. De Jonge liet de Kamer voorafgaand aan de stemming in een brief al weten dat ook het kabinet deze zomer ‘lessen wil trekken’ uit de corona-aanpak tot dusver, om zo beter voorbereid te zijn op een mogelijke tweede besmettingsgolf in de herfst.
PvdA-leider Lodewijk Asscher, die om het onderzoek had gevraagd, is blij met de toezegging van het kabinet. Volgens hem gaat het er niet om het kabinet af te rekenen op gemaakte fouten maar ‘om de blik van buiten om fouten te voorkomen’. VVD-Kamerlid Hayke Veldman benadrukt dat de partij zelf ook in een motie had gevraagd om lessen te trekken. ,,Het is belangrijk om te kijken wat er goed is gegaan en wat beter kan.’’
Salaris zorgmedewerkers
Bij de tweede motie, die opriep tot verhoging van de zorgsalarissen, was net als vorige week sprake van een gelijke uitkomst. Marijnissen zal de motie desondanks voor een derde keer in stemming laten brengen. ,,We zullen de druk op de coalitie blijven opvoeren’’, zegt ze. ,,Door keer op keer nee te zeggen, gaan we van klappen voor de zorg naar een klap in het gezicht van de zorg.’’ En als de stemmen de volgende keer wéér staken, wil Marijnissen proberen bij het debat over de Voorjaarsnota meer geld vrij te maken voor salarisverhoging.
Opmerkelijk was dat Kamerleden Renske Leijten (SP) en Kees Verhoeven (D66) de stemming voor deze motie niet bijwoonden, terwijl ze wél in het pand waren. Door een menselijke fout ging de stemmingsbel, die Kamerleden moet waarschuwen, niet af, meldt een woordvoerster van de Tweede Kamer. ,,Maar dat had aan de uitslag niets veranderd, omdat mijnheer Verhoeven tegen wilde stemmen en mevrouw Leijten voor wilde stemmen. Volgende week komt er dus nog een stemronde.”
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet eerder al weten dat het zorgpersoneel een eenmalige bonus krijgt, maar dat vindt de oppositie niet genoeg. Niet alleen applaus, maar ook een structurele salarisverhoging voor alle mensen werkzaam in de zorg. Vijf procent erbij, als het aan de SP ligt. De coalitie ziet dat niet zitten; het is al lastig genoeg om de begroting voor 2021 rond te krijgen voor Prinsjesdag. Bovendien: moet die salarisverhoging voor iedereen in de zorg gelden, zoals de oppositie wil? Uiteindelijk stemden 70 Kamerleden voor verhoging, en 70 tegen.
De Tweede Kamer stemde hoofdelijk over de twee moties, nadat de oppositie en coalitie bij de algemene stemming vorige week lijnrecht (75 - 75) tegenover elkaar stonden. Een unieke situatie, want slechts zelden worden moties door alle oppositiepartijen gesteund, van links tot rechts. Na het vertrek van Wybren van Haga bij de VVD verloor de coalitie zijn zetelmeerderheid, waardoor er nu precies evenveel oppositieleden als coalitieleden in de Kamer zitten.
Andere inrichting
Minister De Jonge zei dit weekend in gesprek met deze redactie dat de zorg 'fundamenteel’ anders moet worden ingericht, waarbij verregaande samenwerking centraal staat. ,,Ieder voor zich is gewoon geen oplossing’’, aldus de Jonge. ,,De centrale overheid moet soms een dwingende en sturende rol hebben.”
De Jonge is al langer kritisch over doorgeslagen marktwerking in de zorg en gaat zijn plannen samen met kabinet en Kamer uitwerken. ,,Deze crisis is één groot pleidooi voor minder markt, meer samenwerking en meer centrale regie.”
Lees hier het volledige interview met minister De Jonge.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Eensgezinde Kamer stemt D66-voorstel voor vaccinatiecrèches weg
De Eerste Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel van D66 weggestemd dat crèches de mogelijkheid wilde geven om kinderen te weren die niet zijn ingeënt tegen kinderziektes zoals polio. Alleen D66 zelf stemde voor, alle andere partijen tegen. -
met video
Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) was vandaag, dinsdag, voor een onverwachts bezoek naar Oekraïne. De minister heropende formeel de Nederlandse ambassade in Kiev en ontmoette ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMLedenraadpleging
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.