Tjeenk Willink gooit het roer om: dunner regeerakkoord, niet praten over poppetjes
VIDEOHet volgende kabinet moet een aanzienlijk dunner regeerakkoord schrijven, zodat de ‘oppositie niet buitenspel komt te staan’. Dat heeft de nieuwbakken informateur Herman Tjeenk Willink gezegd bij de start van zijn opdracht. Hij gooit duidelijk het roer om, bleek tijdens zijn persconferentie.
Delen per e-mail
Hij refereert daarmee aan de klacht dat de Tweede Kamer te vaak wordt tegengewerkt om het kabinet te controleren. Niet alleen zou het kabinet te weinig informatie delen, de oppositie voelt zich ook gehinderd als de meerderheid van kabinetspartijen veel beleid voor de komende jaren regelt in een regeerakkoord tijdens de formatie.
Herstel van de juiste balans tussen macht en tegenmacht ‘vereist een andersoortig regeerakkoord', aldus Tjeenk Willink. ,,Het kan niet zo dat we het op de oude wijze doen en dan alleen maar meer dualisme prediken. Een dichtgetimmerd regeerakkoord zet de oppositie buitenspel en hindert de tegenmacht.”
Tjeenk Willink wil het ‘op een andere manier doen’, namelijk: ,,Kijken wie dezelfde problemen in de maatschappij zien en daar wat aan willen doen.” Anders wordt het vooral zoeken naar welke partijen samen een meerderheid in de Tweede Kamer willen vormen. ,,Dan kom je niet verder dan dat we tot 76 zetels tellen. Maar dan verandert er niets aan de bestuursstijl waarvan partijen zeggen dat anders moet.”
Tjeenk Willink begint dan ook als een soort signaal zijn gesprekken niet met de grootste partij, maar de kleinste partijen. ,,De nieuwe partijen zullen ook wel met verbazing kijken naar wat er is gebeurd. Het is misschien mijn persoonlijke nieuwsgierigheid, maar ik wil weten: wat valt u op?” Nog voordat zij ‘onderdeel zijn geworden’ van het systeem, lichtte hij toe.
De verkenning is niet zijn eerste: ‘beroepsinformateur’ Tjeenk Willink was al van de partij in 1994, 2010 én 2017, maar het dreigt wel zijn moeilijkste te worden. Na de dramatisch verlopen vorige pre-formatie –in ellende gestort door het uitlekken van een gespreksverslag- is het wantrouwen tussen partijen nagenoeg onpeilbaar diep. Toch heeft hij hoop tot een ‘beetje harmonieus gezelschap te komen'.
Rutte
Grote vraag is nu vooraleerst wat de positie is van VVD-leider Mark Rutte, toch de leider van de grootste partij in de Tweede Kamer. Nadat bleek dat het Rutte was in de eerste verkenning had gesproken over CDA’er Pieter Omtzigt (wat uitmondde in het zinnetje ‘functie elders’), sloten SP en ChristenUnie kabinetsdeelname uit zolang Rutte de VVD leidt. GroenLinks en PvdA deden dat niet expliciet, maar zijn nog weinig gewillig met Rutte in zee te gaan. Dat geldt ook voor D66 en CDA: die partijen prediken vooral ‘rust en bezinning’ nu, waar meteen ook de taak voor Tjeenk Willink begint.
Hij zei daar zelf over: ,,Ik moet vooral onderzoeken of er überhaupt gesproken kan worden over een kabinet. Ik heb de berichten gelezen, maar ik moet zelf constateren wat er mogelijk is. Het is ook nog veel te vroeg om over personen te spreken.”
Nieuwe verkiezingen zegt Tjeenk Willink te willen vermijden. ,,Je kunt het niet uitsluiten, maar er is nauwelijks een maand voorbij sinds er verkiezingen zijn geweest. Er is een ongelukkige manoeuvre geweest, maar het is wijken voor je verantwoordelijkheid om nu te zeggen: we komen er niet uit want we vinden elkaar niet aardig.”
Vier ogen
De Tweede Kamer heeft geregeld dat de verslagen van hun gesprekken met Tjeenk Willink weer openbaar worden - wat een novum is, maar de informateur denkt toch nu en dan vertrouwelijk te gaan spreken. ,,Dat gebeurt in alle politiek, in het bedrijfsleven. Het is onzin om dat af te doen als achterkamertjespolitiek.” Volgens hem kan het ‘gewoon nodig zijn om af en toe’ onder vier ogen te spreken.
Enkele weken geleden noemde Tjeenk Willink het ‘armoede’ als hij wéér zou worden gevraagd als informateur. Nu zegt hij: ,,Je moet vreselijk oppassen dat mensen niet zeggen: daar heb je hem weer. Dat zeggen ze ook wel. Ik zal scherp moeten blijven, waken ook. Maar het is ook stimulerend: je hoort altijd iets nieuws.”
Hij zegt wel dat het uiteindelijke formeren ‘ook best wel kan zonder mij’. ,,Als dit niet al te rampspoedig is afgelopen.”
Kijk hier onze video's over de formatie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen. -
PREMIUM
Kamervoorzitter Khadija Arib lang niet zeker van herverkiezing
Na vijf jaar Kamervoorzitter te zijn geweest wordt Khadija Arib belaagd door twee andere kandidaten. Het runnen van de Kamerorganisatie is een thema dat haar de kop kan kosten. Haar belangrijkste tegenstrever is Vera Bergkamp (D66). Durft de Tweede Kamer voor een nieuweling te kiezen? -
PREMIUM
Toch weer ‘De Tjeenk’ - al vindt hij het zelf armoedig: ‘Dat je alleen bij een 79-jarige kan uitkomen’
Herman Tjeenk Willink begint aan zijn taaiste informatieklus ooit: de minister van Staat moet een verkenning herstarten met een preformatie-trauma, een fors aantal partijen dat elkaar uitsluit en uitgelekte geheimen. En dat in drie weken tijd. -
Ook D66-er Bergkamp wil Kamervoorzitter worden
Ook Vera Bergkamp (D66) wil voorzitter worden van de Tweede Kamer. Het Kamerlid moet het opnemen tegen zittend voorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV-kandidaat Martin Bosma. Woensdag stemt de Tweede Kamer over de nieuwe voorzitter. -
Tjeenk Willink neemt de tijd: de informateur wil wéér alle fractieleiders spreken
Informateur Herman Tjeenk Willink wil volgende week opnieuw alle partijleiders spreken in de Stadhouderskamer. De ‘beroepsinformateur’ neemt nu de tijd om gevoerde gesprekken te laten bezinken.
-
PREMIUM
Hoe de BoerBurgerBeweging als een duveltje uit een doosje naar het politieke front schiet
Boeren en plattelanders rukken op naar Den Haag. Maar deze keer niet om te demonstreren. Met Caroline van der Plas hebben zij sinds deze week een stem in de Tweede Kamer. Een reconstructie van de ongekend snelle opkomst van de BoerBurgerBeweging. -
Martin Bosma (PVV) wil Kamer-voorzitter worden
PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat maakte hij bekend op Twitter. Het is de tweede keer dat Bosma zich in de strijd werpt. -
Quarantaineboete moet 435 euro worden, vindt kabinet
Het kabinet wil dat het niet naleven van quarantaineregels een boete van 435 euro gaat opleveren. Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine.