Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging.
Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft veel meer geld uit om ook mensen te compenseren voor de hoge energierekening. De extra uitgaven dekt de coalitie vooral door hogere inkomens en bedrijven meer belasting te laten betalen.
Zo gaat er een streep door de geplande verhoging van het heffingsvrij vermogen. Dit is het bedrag waarover geen vermogensrendementsheffing hoeft te worden betaald. Het kabinet was van plan deze drempel op te trekken van 50.000 naar 80.000 euro, maar ziet daar nu vanaf. Dat betekent dat mensen met meer dan 50.000 euro spaargeld op de bank over elke euro boven dat bedrag belasting verschuldigd zijn. Voor paren gaat het om 100.000 euro.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
De klos
Ook directeuren en grootaandeelhouders zijn de klos. Zij moeten zichzelf meer loon vanuit hun BV gaan uitbetalen, waardoor zij automatisch meer belasting kwijt zijn. Wel verlaagt het kabinet het tarief voor de lagere directeurssalarissen, terwijl de grootverdieners juist relatief meer gaan afdragen.
Investeerders die woningen kopen om te verhuren gaan daarnaast meer overdrachtsbelasting betalen. Ook beperkt het kabinet de expatregeling, waardoor buitenlandse werknemers nu nog 30 procent van hun salaris belastingvrij mogen krijgen. Hier komt een zogeheten cap in, waardoor elk inkomen boven de balkenendenorm (216.000 euro) volledig wordt belast. Verder gaat de vennootschapsbelasting omhoog en wordt er 2,2 miljard gesneden in diverse fondsen, zoals het stikstoffonds om andere nieuwe wensen te betalen.
Addertje onder het gras
Er waren al verschillende plannen uitgelekt. Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij zodat in 2024 en 2025 de NAVO-norm wordt gehaald. Daarnaast wordt er zo'n 2,5 miljard euro uitgetrokken om het minimumloon in drie stappen te verhogen met in totaal 7,5 procent. De koppeling met de AOW blijft bestaan, waardoor ouderen er dus evenveel op vooruitgaan.
Maar hier zit wel een addertje onder het gras. De kosten van de AOW-verhoging betaalt het kabinet door de IOAOW helemaal af te schaffen. Dit is een tegemoetkoming waarop elke AOW’er nu nog recht heeft. Ook zet het kabinet een streep door de voorgenomen verhoging van de ouderenkorting, een belastingkorting waarvan vooral ouderen met een aanvullend pensioen profiteren. Daarnaast schaft het kabinet de zogeheten Fiscale Oudedagsreserve af.
Opgeteld leiden die maatregelen tot een structurele besparing van 1,8 miljard euro, terwijl met de verhoging van de AOW-uitkering circa 2,4 miljard euro is gemoeid.
Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos
Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.
PvdA’er Henk Nijboer noemt de verhoging van de AOW ‘een sigaar uit eigen doos omdat het kabinet wil bezuinigen op de inkomensregelingen voor ouderen’. De sociaaldemocraten vinden het ook teleurstellend dat er niet meer wordt gedaan om de koopkracht te verbeteren.
,,De voorjaarsnota mist urgentie. Het kabinet maakt een simpele optelsom van politieke wensen, meer niet”, stelt Jesse Klaver van GroenLinks. Hij vindt dat te weinig wordt gedaan aan vermogensongelijkheid.
Volgens Lilian Marijnissen van de SP is het kabinet ‘doof voor de noden van de samenleving’. Zij is ontstemd dat er niets extra’s gebeurt voor de koopkracht van mensen. Ze vindt het verder ‘ongelofelijk’ hoe de verhoging van de AOW wordt betaald.
Ook de PVV is kritisch als het gaat om koopkracht en AOW. ,,De AOW verhoging is een sigaar uit eigen doos want de verhoging van de ouderenkorting gaat niet door. En waar zijn de extra koopkrachtmaatregelen voor dit jaar?”, twitterde Geert Wilders.
JA21 vindt dat het kabinet juist over links gaat met de Voorjaarsnota. ,,En dat is een financieel plaatje dat wij niet willen of kunnen steunen.” De partij vindt dat de staatsschuld te hoog oploopt en dat er lastenverlichting zou moeten komen voor de middeninkomens.
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
parlementaire enquête
Jorritsma herinnert zich niet alles, maar weet wel: ‘Zelf aantonen mijnbouwschade was in belang burger’
Dat gedupeerden van gas- of oliewinning jarenlang zelf moesten bewijzen dat ze schade aan hun huis hadden was in het belang van die burgers zelf. Dat verklaarde oud-minister Annemarie Jorritsma vanmiddag tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. -
Politiek worstelt met boerenprotest: ondanks intimidaties worden 'scherpe acties' toegejuicht
Na huisbezoeken en snelwegblokkades worstelen politieke partijen met de bejegening van protesterende boeren. De wet overtreden mag niet, toch is de sympathie voor de boer groot. -
Asielcrisis: staatssecretaris kijkt of tijdelijke asielstop mogelijk is
Het kabinet bekijkt of de Vreemdelingenwet het toestaat om een asielstop in te stellen nu er nauwelijks opvangplekken zijn. Bij een asielstop worden aanvragen van asielzoekers tijdelijk niet meer in behandeling genomen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Bestuur BIJ1 ‘overvallen’ door vertrek voorzitter: ‘Geen kans gehad om gesprek te voeren’
Het partijbestuur van BIJ1 laat weten ‘overvallen’ te zijn door het besluit van voorzitter Jursica Mills om haar functie neer te leggen. In een mail aan de afdelingen noemt ze de partijcultuur ‘toxisch’ en ‘vol vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden’. -
Forumleider Thierry Baudet hangt schorsing Kamer boven het hoofd
Acht Kamerfracties hebben een klacht ingediend tegen fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD). Als de klacht wordt overgenomen, kan de Forum-leider voor minimaal een maand worden geschorst.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohn Warren
Rob van Beveren