Taxirit wordt fors duurder
De toch al hoge taxitarieven rijzen in 2019 verder de pan uit. De maximumprijzen voor het start-, kilometer- en wachttarief stijgen bijna 6 procent.
Dat blijkt uit een nieuwe regeling van het ministerie van Infrastructuur. De aankomende btw-verhoging is de grootste boosdoener.
Volgend jaar stijgt het maximum starttarief voor een personenauto tot vier personen van 3,02 euro naar 3,19 euro en het kilometertarief loopt op van 2,22 euro naar 2,35 euro. Ook de prijzen van taxibusjes gaan flink omhoog. Een taxi een uur laten wachten, kost straks bijna 44 euro.
Tariefstijging
Gemiddeld komt de tariefstijging van taxi's in 2019 uit op 5,75 procent. Ter vergelijking: in 2018 gingen de prijzen gemiddeld omhoog met 1,2 procent en in 2017 slechts met 0,4 procent. Het wachttarief is de afgelopen vier jaar het meest opgelopen, met ruim 3 euro per uur.
De belangrijkste reden dat taxitarieven nu zo sterk stijgen, is de aankomende verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daaronder vallen ook ritten voor personenvervoer. De maxima gelden niet voor contractvervoer en een rit waarbij vooraf een prijsafspraak is gemaakt.
Zonder de btw-verhoging zou de stijging van het taxitarief volgend jaar bijna 3 procent zijn geweest; nog steeds meer dan de afgelopen jaren. Het gaat economisch erg goed, waardoor de lonen en prijzen in Nederland flink oplopen. Dat wordt gelijk doorberekend aan de klant.
Landelijk klachtenmeldpunt
De contactgegevens waar consumenten een klacht kunnen indienen, moeten altijd ook in de taxi aanwezig zijn, maar dat lijkt geborgd
In de ministeriële regeling staat ook dat chauffeurs niet langer verplicht worden te melden dat reizigers klachten over de dienstverlening kunnen indienen bij de Stichting Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer (SLKT). Dat moet nu nog op de autoruit en het bonnetje staan.
,,Ontwikkelingen als de opkomst van apps in het taxivervoer, waardoor het een stuk eenvoudiger is geworden om klachten rechtstreeks bij de vervoerder in te dienen, maken verwijzing naar het SLKT op het ritbewijs en op een taxi-informatiekaart niet langer noodzakelijk."
Volgens het departement worden reizigers straks niet beperkt in de mogelijkheid om een klacht in te dienen. De Consumentenbond laat in reactie weten: ,,De contactgegevens waar consumenten een klacht kunnen indienen, moeten altijd ook in de taxi aanwezig zijn, maar dat lijkt geborgd."
Taxibedrijven zijn geld kwijt aan de veranderingen. De eenmalige kosten voor de aanpassing van de taxameters en de nieuwe informatiekaarten komen uit op bijna 900.000 euro, als alle ondernemingen deze handelingen verrichten. Per voertuig komt dit neer op 21 euro, aldus de regeling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Taxichauffeurs somber over hun toekomst: 'Taxirit wordt onbetaalbaar'
Wie stapt er volgend jaar nog in de taxi? Door de stijging van de tarieven met bijna 6 procent wordt een taxiritje in Nederland een dure grap. ,,Nóg duurder kun je beter zeggen", verzuchten drie Rotterdamse chauffeurs. Hun taxi's staan voor station Rotterdam Centraal. Het is woensdag rond vijf uur. Spitstijd, maar de drie hebben alle tijd om het laatste nieuws door te nemen. Het loopt niet bepaald storm. -
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen. -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
Voorzichtig tasten Klaver en Kuiken mogelijkheid van nieuwe linkse fusiepartij af
Stapje voor stapje schuifelen PvdA en GroenLinks dichter naar elkaar toe. Na samenwerking in de Tweede Kamer willen de twee nu een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer vormen. -
PREMIUM'bedeltour'
Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Premier Rutte en minister Kaag treffen nog weinig enthousiasme op hun ‘bedeltour’ bij oppositiepartijen om steun te vergaren voor aanpassingen in de kabinetsfinanciën. Hoewel: JA21 laat een deurtje open. En de vraag is tegelijk: is er eigenlijk wel haast?
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.