Een detail van het Rotterdams Slavernijmonument aan de Lloydkade. Het plan is dat acht bewindspersonen, onder wie Mark Rutte zelf, op 19 december excuses voor het slavernijverleden aanbieden op verschillende plekken in de wereld.
Volledig scherm
Een detail van het Rotterdams Slavernijmonument aan de Lloydkade. Het plan is dat acht bewindspersonen, onder wie Mark Rutte zelf, op 19 december excuses voor het slavernijverleden aanbieden op verschillende plekken in de wereld. © ANP

Surinaamse stichtingen naar de rechter om excuses slavernijverleden: ‘19 december moet van tafel’

Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland spannen een kort geding aan over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. De stichtingen eisen dat op 19 december nog geen excuses worden gemaakt, bevestigt advocate Joancy Breeveld na berichtgeving door Trouw.

  1. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
    PREMIUM
    Koken & Eten

    Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

    Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?