Volledig scherm
Minister Sander Dekker. © ANP

Storing enkelbanden was al derde dit jaar

De storing bij Justitie vorige maand, waardoor verdachten en veroordelen met een enkelband urenlang buiten beeld waren, was al de derde dit jaar. Maar vorige maand lijken enkele dragers ook door te hebben gehad dat hun enkelband niet werkte, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Kamer. 

Ook in januari en in april weigerde het systeem dienst, schrijft Dekker. Steeds ging het mis omdat er onderhoud werd of was uitgevoerd aan de software of het netwerk. In januari verloor justitie het zicht op bijna alle dragers (625), in april waren dat er 150, bij de storing in mei ging het om alle dragers (725). 

De storing in mei duurde ruim een etmaal, ruim dubbel zo lang als de vorige twee keer dat de enkelbanden haperden. Ongeveer tachtig gevaarlijke enkelbanddragers zijn na het opmerken van de langdurige storing preventief opgesloten, meldt het ministerie. Een drager had zich in de tussentijd van de enkelband ontdaan en de benen genomen, maar hij werd de volgende dag weer opgepakt.